VEČITA DILEMA: Gde je najbolje čuvati hleb?

Autor:

Vesti

19.09.2024

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Često pravimo velike greške vezane za najosnovniju namirnicu.

VEČITA DILEMA: Gde je najbolje čuvati hleb?

Foto: Shutterstock

Mnogi od nas bez hleba ne mogu zamisliti život, jedu ga uz sve obroke i obožavaju ga u sendvičima. Takvi se uvek trude da pri ruci imaju svež hleb ili barem komad u pristojnom (ne previše tvrdom) stanju. Ipak, često im to ne polazi za rukom. Hleb se suši, postaje tvrd ili se na njemu razvije buđ.

Kad birate mesto za čuvanje hleba, pred vama je teška odluka. I pritom je mnogo lako pogrešiti.

Ostavite li hleb na kuhinjskom pultu, postoji poprilična opasnost da će se osušiti i postati tvrd, naročito ako ste ga već isekli na komade. Ako ga pak stavite u plastičnu kesicu, verujući da ćete ga tako zaštititi od isušivanja, stvarate idealne uslove za razvoj buđi. Hleb, naime, prirodno sadrži određenu količinu vlage koja će se u kesici kondenzovati i ovlažiti mu površinu, čineći je savršenom podlogom za nastanak mikroorganizama.

Neki veruju kako je hlebu mesto u frižideru, ali i to mu može učiniti više štete nego koristi. U uslovima s hladnim suvim vazduhom, molekuli skroba u hlebu brzo se kristalizuju, što dovodi do suve žilave teksture, a i ukus mu se može promeniti, ako ga držite u blizini namirnica izraženijog mirisa i ukusa.

Dakle, ne valja ga staviti u frižider, ali ga isto tako ne valja ni ostaviti izvan njega jer će se isušiti, a leti se, kad je veća vlažnost u vazduhu, i na sobnoj temperaturi može razviti buđ i to čak i ako nije stavljen u kesicu.

I zamrzivač može biti rešenje

Ne odgovara li vam ništa od navedenog, rešenje i dalje postoji: sav višak hleba dobro zamotajte i stavite u zamrzivač, odakle ćete ga vaditi po potrebi. Tako ćete uvek imati pri ruci komad hleba, koji svežim i finim za grickanje možete napraviti na dva načina, brzi i spori.. Ako vam treba odmah, izvadite ga iz leda, zamotajte ga u aluminijsku foliju i zagrejte u rerni ili mikrotalasnoj pećnici. Želite li pak komad svežeg hleba za ujutru, pre odlaska na spavanje ga izvadite iz zamrzivača, pustite ga da se otopi na sobnoj temperaturi i ujutro ga samo kratko zagrejte u rerni ili mikrotalasnoj pećnici.

Kako onda postupiti?

Hleb je, to smo već ustanovili, izuzetno zahtevna namirnica, mada na prvi pogled to ne izgleda tako. Ne prija mu ni preniska temperatura, kao ni previsoka. Ne prija mu previsoka vlažnost, kao ni preniska. Odgovor je u ravnoteži: prekomerna toplota i vlaga u kuhinji stvaraju savršene uslove za razvoj mikroba, dok ga uslovi iz frižidera čine manje ugodnim za konzumiranje, što znači da će mu najbolje biti na mestu koje je po visini temperature i vlažnosti negde u sredini. A to mesto uopšte ne mora biti u kuhinji.

Premestite ga dakle, na primer, u špajz van kuhinje ili mu barem, pošto ga je ipak puno komotnije imati pri ruci, premestite na neko najmanje loše mesto unutar kuhinje, odnosno neko sa stabilnom temperaturom i daleko od izvora vrućine i vlage. To bi mogao biti ormarić smešten podalje od frižidera i šporeta. Može i u neku fioku.

Ako takvo mesto ne postoji u vašoj kuhinji, opcija vam je kvalitetna kutija za hleb, koja je predviđena za regulisanje nivoa vlage. Alternativna opcija je umotati hleb u voštani papir, koji se smatra boljim rešenjem od kesice, bilo plastične ili papirne (da, i papirne imaju svoje minuse, u njima se hleb brzo osuši).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading