TRIKOVI ZA OTRKIVANJE ISTINSKE KILOMETRAŽE! Ukoliko kupujete polovan automobil, pazite da vas ne prevare!

Autor:

Vesti

19.09.2024

02:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri stvari posebno otkrivaju da je auto prešao mnogo čak i kada vas zavaraju kilometražom.

TRIKOVI ZA OTRKIVANJE ISTINSKE KILOMETRAŽE! Ukoliko kupujete polovan automobil, pazite da vas ne prevare!

Foto: pixabay.com

Kad kupujete polovni automobil, valja otvoriti četvore oči i slušati savete majstora. Najbolje je, za početak, da ne kupujete tzv. bolesnike, odnosno automobile koji su isforsirani u gradskoj vožnji, dakle onom čuvenom kreni-stani, jer su prešli na stotine hiljada kilometara. 

Ipak, ako niste automehaničar i nemate nekog bliskog ko se time bavi, valja znati kako proveriti da li je vaš potencijalni automobil zapravo problematičan iako je naoko lep, našminkan i s manjom kilometražom. 

TRI STVARI

Uglavnom, kako navode stručnjaci za automobile, tri su bitne stvari na polovnom vozilu koje otkrivaju da je prešao mnogo.

U suštini, automobil uvek treba razgledati po danu. Bitno je pogledati šasiju, na kojoj treba obratiti pažnju na šire područje oko broja. Naime, možda je čitav komad lima sa brojem isečen i zavaren novi ili je na neki drugi način falsifikovan.

Proveru možete da obavite u policiji (ima slučajeva da su vozila oduzimana i po godinu ili dve nakon što su prošla proveru u policiji) ili u Centru za motorna vozila (CMZ) Auto-moto saveza Srbije.

Postoji i stara, ali nepouzdana provera magnetom - ako se magnet ne lepi za neku površinu, možete posumnjati da se ispod laka nalazi git.

Među znake da je vozilo pretrpelo težak udes spadaju nejednaki zazori između karoserije i vrata, poklopca motora i prtljažnika, kao i varovi na neuobičajenim mestima. Naročitu pažnju obratite na pod gepeka jer je u tom delu najteže sakriti tragove težeg udarca u zadnji deo.

Ipak, tri stvari posebno otkrivaju da je auto prešao mnogo čak i kada vas zavaraju kilometražom.

A te tri stvari su: istrošenost volana, nožnih komandi i ručice menjača. Sve to govori da je automobil prešao mnogo kilometara. Međutim, danas je sve to moguće brzo i jeftino srediti, što važi i za sedišta - ukoliko su propala, lako se slepe posebnom penom ili se ubacuju novi sunđeri ili opruge, a zatim se presvuku i deluju kao nova. Presvlače se i vrata i tapacirani delovi. Ofucan sigurnosni pojas se takođe lako i jeftino menja.

ENTERIJER

Zbog toga ima razloga za sumnju i ukoliko neki delovi enterijera deluju suviše očuvano. Ponekad se čak ubacuju sedišta iz havarisanih, ali novijih i očuvanijih vozila. 
Uglavnom, uvek se dobro posavetujte sa svojim auto-mehaničarem, ali u četiri oka. Nijedan prodavac, naime, ne voli da ga razotkriju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading