"ILI JE NEĆETE PRIMETITI, ILI ĆE VAM NAPASTI SRCE!" Epidemiolog upozorio: Zarazni virus sve bliži Srbiji!

Autor:

Vesti

20.09.2024

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izaziva upalu pluća i opasan je za trudnice!

"ILI JE NEĆETE PRIMETITI, ILI ĆE VAM NAPASTI SRCE!" Epidemiolog upozorio: Zarazni virus sve bliži Srbiji!

Foto: Shutterstock

Epidemiolog dr Zoran Radovanović upozorava da se prvi slučajevi “kju groznice” ili popularno nazvanog "balkanskog gripa" očekuju u Srbiji.

Ova infekcija, koja napada vitalne organe i izaziva tešku upalu pluća, može proći neprimetno kod zdravih ljudi, ali je opasna za hronične bolesnike, trudnice i starije pacijente. Zabluda je da se “kju groznica” prenosi isključivo direktnim kontaktom sa zaraženom životinjom, objašnjava dr Radovanović za beogradske medije, ističući da bolest može da se prenese i preko prašine, kada je udahnemo.

  • Bolest se širi vazduhom


Dr Radovanović ističe da se ova bolest najčešće javlja u periodu jagnjenja i telenja, u predelima gde ima ovih životinja, te da nije neuobičajeno da se pojavi kod nas. On navodi da je važno postojanje veterinarske kontrole u stočarskim krajevima, kako bi se blagovremeno intervenisalo i sprečilo širenje bolesti.
  • Simptomi i komplikacije


Simptomi “kju groznice” uključuju visoku telesnu temperaturu, jaku glavobolju, bol u mišićima, malaksalost, znojenje, suv kašalj, bol u grudima i opštu slabost praćenu gubitkom apetita. Kod starijih građana i hroničnih bolesnika, može doći do teškog oblika pneumonije, upale pluća ili oštećenja srca, upozorava dr Radovanović.

  • Preventivne mere i širenje bolesti


Ovaj mikroorganizam je izuzetno otporan i dugo može da opstane u spoljnoj sredini (u prašini, na predmetima, odeći, alatu), a životinje obično oboljevaju od asimptomatske infekcije. Bolest se može preneti i udisanjem prašine kontaminirane izlučevinama zaraženih životinja, direktnim kontaktom sa inficiranom životinjom kroz povrede na koži i sluzokoži, kontaktom sa zaraženim životinjama ili prerađevinama, konzumiranjem zaraženog mleka ili hrane, kao i vertikalnom transmisijom sa majke na bebu u toku porođaja.

Iako je smrtnost manja od jedan odsto, bolest treba shvatiti ozbiljno, te je važno da se sprovedu preventivne mere kako bi se sprečilo širenje ove opasne infekcije. Uvođenje redovnih kontrola životinja i blagovremeno prepoznavanje simptoma može značajno doprineti suzbijanju “kju groznice” i očuvanju zdravlja ljudi.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading