ZARAZE KRUŽE OKO SRBIJE! Reč stručnjaka o riziku izbijanja epidemije

Autor:

Vesti

20.09.2024

15:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Maris je ukazala na važnost dostupnosti osnovnih zdravstvenih resursa, koji značajno smanjuju mogućnost izbijanja epidemija.

ZARAZE KRUŽE OKO SRBIJE! Reč stručnjaka o riziku izbijanja epidemije

Foto: Tanjug/AP

Omikron soj donosi mnoštvo problema

Epidemiolog Slavica Maris, koja je načelnik Jedinice za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje, izjavila je da građani Srbije nisu ugroženi od kolere, uprkos prijavljenom slučaju u Bugarskoj. Ona je naglasila da je rizik od lokalnog širenja kolere veoma mali, zahvaljujući pristupu sigurnoj vodi za piće i adekvatnoj sanitaciji u evropskim zemljama.

Maris je ukazala na važnost dostupnosti osnovnih zdravstvenih resursa, koji značajno smanjuju mogućnost izbijanja epidemija. Ova situacija je rezultat stalnog rada zdravstvenih institucija i njihove posvećenosti očuvanju javnog zdravlja.

Takođe, Maris je govorila o kju groznici, koja je nedavno dijagnostikovana kod nekoliko pacijenata u Crnoj Gori. Ova bolest, koja se prenosi sa životinja na ljude, može da zahvati i ljude i životinje. Kju groznica je rasprostranjena širom sveta, a sporadični slučajevi su registrovani i u Srbiji. Maris je napomenula da je u Beogradu u poslednjih deset godina zabeleženo samo tri slučaja, što ukazuje na relativno nisku učestalost obolevanja.

Foto: www.profimedia.rs

Kolera

Kod ljudi, infekcija obično ne pokazuje simptome, ali može se manifestovati kroz blaže ili teže simptome, a u izuzetno retkim slučajevima može biti smrtonosna. Najčešći simptomi uključuju povišenu temperaturu, groznicu, bolove u mišićima i mučninu, što može podsećati na grip.

Kju groznica se leči antibioticima, a Maris je istakla značaj brzog prepoznavanja i lečenja ove bolesti, jer neprepoznata infekcija može postati hronična i dovesti do ozbiljnih komplikacija. Ovo podseća na potrebu za kontinuiranim praćenjem i edukacijom građana o opasnostima od zaraznih bolesti i važnosti očuvanja javnog zdravlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading