SVI SU DANIMA KAO NA IGLAMA ZBOG GRANATE KOD SKUPŠTINE! Iznutra kao nova, demineri je i dalje spremaju za transport

Autor:

Vesti

21.09.2024

08:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tu još od Prvog svetskog rata!

SVI SU DANIMA KAO NA IGLAMA ZBOG GRANATE KOD SKUPŠTINE! Iznutra kao nova, demineri je i dalje spremaju za transport

Foto: ST/Vladimir Lukić

Velika granata pronađena pored Skupštine Srbije

Na gradilištu pored Skupštine Srbije nedavno je pronađena velika granata teška skoro 300 kilograma, a stručnjaci pretpostavljaju da potiče iz vremena Prvog svetskog rata. Ovaj pronalazak izazvao je značajnu pažnju javnosti i postavio pitanje kada će biti demontirana. Bojan Glamočlija iz Centra za razminiranje izjavio je za RTS da će demontiranje biti izazovan zadatak, ali da treba verovati iskusnim deminerima.

 


Proces demontiranja i deaktiviranja

Stručni timovi će specijalnim uređajima snimiti teren i utvrditi kako će granata biti deaktivirana. Dr Vladimir Jakovljević sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu objasnio je da deaktiviranje podrazumeva skidanje upaljača, bušenje i vađenje eksploziva na licu mesta. Ukoliko to nije moguće, prelazi se na uništavanje, koje se može obaviti na licu mesta ili podizanjem i izvlačenjem neeksplodiranog ubojnog sredstva na poligone namenjene za uništavanje.

Bezbednost prilikom transporta i deaktiviranja

Granata se prevozi specijalnim vozilom i obavezna je pratnja, a saobraćaj se često zaustavlja radi bezbednosti. Ukoliko je deaktivacija na mestu pronalaska nebezbedna, vrši se evakuacija dela grada koji bi mogao biti u opasnosti od eventualne eksplozije.

Istorijski kontekst pronalaska

Prema prvim informacijama, granata pronađena pored Skupštine je artiljerijska i korišćena tokom Prvog svetskog rata prilikom opsade Beograda. Istorčar Nebojša Jovanović istakao je da se radi o ogromnom kalibru koji je nemačka vojska koristila prilikom opsade Beograda.

Česta pojava neeksplodiranih ubojnih sredstava u Beogradu

Beograd ima burnu istoriju, pa nije neuobičajeno da se pronalaze neeksplodirana ubojna sredstva. Samo u prošloj godini, u različitim delovima grada otkriveno je nekoliko ovakvih artefakata, što ukazuje na značajnu prisutnost neeksplodiranih ubojnih sredstava u urbanim sredinama.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading