UKLONJENA GRANATA IZ VLAJKOVIĆEVE! Zna se gde će biti odneta iz grada, u akciji učestvuje 130 ljudi

Autor:

Vesti

22.09.2024

08:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je šesta eksplozivna naprava koja je pronađena ove godine

UKLONJENA GRANATA IZ VLAJKOVIĆEVE! Zna se gde će biti odneta iz grada,  u akciji učestvuje 130 ljudi

Foto: Republika

Počela akcija uklanjanja granate iz centra Beograda, učestvuje 130 pripadnika MUP-a

U Vlajkovićevoj ulici, u centru Beograda, jutros u osam časova počela je akcija izmeštanja artiljerijske granate zaostale iz Prvog svetskog rata, a ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao da je u akciji učestvuje 130 pripadnika MUP-a i da će granata biti uništena u Deliblatskoj peščari.

"U današnjoj akciji učestvovaće ukupno 130 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, od toga su 100 pripadnici Sektora za vanredne situacije i 30 su pripadnici policije", rekao je Dačić za RTS u štabu Sektora za vanredne situacije za Grad Beograd pred početak akcije.

Ministar je rekao da je sve isplanirano i da ne bi trebalo da bude bilo kakvih problema, ali da je oprez neophodan napominjući da je trasa transporta granate obezbeđena i da će biti uništena u Deliblatskoj peščari.

"Ovo nije prvi put da je ovakva naprava pronađena u Beogradu. Reč je o više stotina, pa i hiljada komada. Ovo je šesta koja je pronađena ove godine", rekao je Dačić.

Granata je od 305 milimetara, i više od 280 kilograma težine.

"Javljali su nam se određeni ljudi koji se bave prikupljanjem tih istorijski značajnih rariteta koji su ostali još u životu posle 100 godina, sa molbom da ih sačuvamo i na neki način deaktiviramo kako bi bili izloženi u nekim muzejima, što neće biti moguće", izjavio je Dačić.

Granata pronađena tokom radova na izgradnji podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici stara je više od 100 godina, iz Prvog svetskog rata i austrougarske je proizvodnje.

"Sve se radi u nekoj vrsti tišine da ne bismo uznemiravali javnost ali s obzirom na to da je u centru grada, to je teže", rekao je Dačić.

On je ponovio apel MUP-a građanima da se udalje od mesta uklanjanja granate.

Kako je ranije naveo MUP, neutralizacija i izmeštanje granate biće izvedeni od 8 do 12 časova sa lokacije Vlajkovićeva 3.

Građanima koji žive u neposrednoj blizini, pripadnici Sektora za vanredne situacije podelili su flajere sa detaljnim uputstvom o njihovom neophodnom postupanju, radi bezbednog izmeštanja ove zaostale granate.

Građani ukoliko su u mogućnosti treba da napuste svoje stanove u vremenu od 8 do 11 časova, a ukoliko nisu, da otvore prozore, spuste roletne i udalje se od prozora, navodi MUP.

Građani treba da se pridržavaju svih naredbi i uputstava nadležnih organa i da prate informacije koje se upućuju preko sredstava javnog informisanja i nadležnih organa.

Granata u Vlajkovićevoj otkrivena je 18. septembra prilikom radova na izgradnji podzemne garaže.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading