EVO KADA POČINJE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA! Da li ovo znači da ćemo spavati duže ili kraće?

Autor:

Vesti

03.10.2024

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kazaljke na satu idu za jedan sat unazad

EVO KADA POČINJE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA! Da li ovo znači da ćemo spavati duže ili kraće?

Foto: Schutterstock

Krajem oktobra očekuje nas prelazak na zimsko računanje vremena, poznato i kao standardno vreme. Kao što je uobičajeno, poslednje nedelje u oktobru dolazi do promene vremena.

Ove godine, satove ćemo vraćati unazad u noći između subote, 26. oktobra, i nedelje, 27. oktobra. Tačno u 3:00 ujutru kazaljke ćemo pomeriti unazad za jedan sat, što znači da će vreme ponovo biti 2:00 ujutru. Ova promena donosi dodatni sat sna, što mnogi sa zadovoljstvom iščekuju! Iskoristite ovu priliku da se naspavate i prilagodite novom zimskom ritmu dana.

Šta donosi zimsko računanje vremena?

Svake godine mnogi se pitaju: "Ide li sat napred ili nazad?". Kada prelazimo na zimsko računanje vremena, odgovor je – sat se vraća jedan sat unazad. Ovaj trenutak predstavlja vraćanje "izgubljenog" sata koji smo pomerili unapred prilikom prelaska na letnje računanje vremena u proleće. 

Zimsko računanje vremena, poznato i kao standardno vreme, prati srednjoevropsko vreme (CET), koje je jedan sat ispred univerzalnog vremena (UTC+1). U letnjem periodu, satovi su pomereni unapred za jedan sat, pa se koristi srednjoevropsko letnje vreme (CEST), koje je dva sata ispred univerzalnog vremena (UTC+2).

Republika

Foto: shutterstock

Dobar trenutak da se čovek naspava

Ova sezonska promena vremena uvedena je kako bi se bolje iskoristila dnevna svetlost tokom letnjih meseci. Međutim, zimsko računanje vremena, kada se sat vraća unazad, mnogima pruža dodatni odmor i omogućava bolje usklađivanje sa prirodnim ritmom dana tokom hladnijih meseci. Bez obzira na to, prelazak na zimsko vreme takođe znači kraće dane i raniji mrak, što može uticati na svakodnevnu rutinu i raspoloženje, ali i omogućava više vremena za opuštanje u večernjim satima.

Naredni prelazak na letnje računanje vremena očekuje nas poslednje nedelje marta sledeće godine, kada ćemo satove ponovo pomeriti unapred. Do tada, uživajte u dodatnom satu sna i pripremite se za zimski period.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading