VREDNA SLIKA OPET U SRBIJI! Fondacija "Za srpski narod i državu" vratila u našu zemlju vredan portret kralja Aleksandra Karađorđevića koji je naslikao Paja Jovanović! (FOTO)

Autor:

Vesti

09.10.2024

22:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U dogovoru sa Ministarstvom kulture Republike Srbije, na čelu sa ministrom Nikolom Selakovićem, Fondacija "Za srpski narod i državu" je ovo umetničko delo donirala Muzeju Jugoslavije, gde će biti uvršteno u stalnu postavku

VREDNA SLIKA OPET U SRBIJI! Fondacija "Za srpski narod i državu" vratila u našu zemlju vredan portret kralja Aleksandra Karađorđevića koji je naslikao Paja Jovanović! (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Fondacija "Za srpski narod i državu" vratila je u Srbiju vredno delo jednog od najznačajnijih srpskih umetnika, Pavla Paje Jovanovića. Reč je o portretu kralja Aleksandra Karađorđevića, nastalom nakon 1920. godine, koji je Fondacija kupila na licitaciji u međunarodnoj aukcijskoj kući "Dorotheum".

Portret je karakterističan po tome što je izrađen crnom kredom na papiru, što predstavlja nesvakidašnji pristup u opusu ovog slavnog srpskog slikara. Delo  dimenzija 20x15,2 cm, sa monogramom umetnika do sada se nalazilo u privatnoj kolekciji.

U dogovoru sa Ministarstvom kulture Republike Srbije, na čelu sa ministrom Nikolom Selakovićem, Fondacija "Za srpski narod i državu" je ovo umetničko delo donirala Muzeju Jugoslavije, gde će biti uvršteno u stalnu postavku, dok će na ovoj izložbi biti zajedno sa radom Paje Jovanovića, koji je slikao kralja Aleksandra, tehnikom ulje na platnu.

Javnost u Srbiji je premijerno mogla da vidi ovo delo na svečanoj izložbi u Muzeju posvećenoj kralju Aleksandru Karađorđeviću, održanoj sinoć u Beogradu pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije, uz prisustvo premijera Miloša Vučevića, ministra kulture Nikole Selakovića, prestolonaslednika Aleksandra I Karađorđevića, princa naslednika Filipa Karađorđevića kao i mnogobrojnih zvanica iz sveta kulture i umetnosti. 

Republika

Foto: Privatna arhiva

Miloš Vučević i Nikola Selaković na svečanoj izložbi posvećenoj kralju Aleksandru Karađorđeviću

 

- Činjenica da je ovo prva izložba koji organizuje Muzej Jugoslavije koja je posvećena kralju Aleksandru, ovako jezgrovita nakon 1945. govori koliko njegovu ličnost do dana današnjeg, nismo bili u stanju da kao narod, društvo i država razumemo - rekao je ministar kulture Nikola Selaković.

Donacija portreta našoj ustanovi predstavlja još jedan korak u dugogodišnjem zalaganju Fondacije za očuvanje i promovisanje srpske kulturne baštine, s ciljem da se najvažnija umetnička dela vrate i sačuvaju u Srbiji.

- Ako smo se o nekog vladara, vojskovođu i junaka kao narod, kao održava ogrešili u 20. veku, onda je to svakako, van svake sumnje kralj Aleksandar I Karađorđević. Ako je neko bio surovo brisan komunističkom gumicom, onda je to on. Ispirali su nam i udžbenike, i ne samo mozak, već dušu i srce, pokušavajući da naprave jednu rupu, jedan vakum, zbog onoga što jesmo, kako bi osporili našu državnost, duhovnost i oslobodilački duh -  zaključio je premijer Miloš Vučević.

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading