LAŽI KOJE PREVAZILAZE GRANICE BEZOBRAZLUKA I MAŠTE: Oglasio se GSP

Autor:

Vesti

17.10.2024

11:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samostalni sindikat GSP Beograd i Sindikat radnika zaposlenih u GSP demantovali su danas navode o gašenju nekih pogona GSP.

LAŽI KOJE PREVAZILAZE GRANICE BEZOBRAZLUKA I MAŠTE: Oglasio se GSP

Foto: ST/Vladimir Lukić

Reprezentativni sindikati GSP oglasili su se saopštenjem povodom informacija koje su se pojavile javnosti, a u vezi sa stanjem gradskog prevoza.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Povodom kampanje obmanjivanja zavnosti a koja traje duže vreme, i prevazilazi granice bezobrazluka i mašte, Samostalni sindikat GSP Beograd i Sindikat radnika zaposlenih u GSP smatraju svojom obavezom da se obrate građanima Beograda, korisnicima usluga javnog prevoza.

Naime, više ljudi koji se predstavljaju kao zastupnici interesa zaposlenih u GSP, niti rade u GSP, niti su ikada radili u GSP i zastupaju ukupno 42 radnika, što je 0,007% od broja zaposlenih u GSP svakodnevno u sredstvima javnog informisanja i na televiziіama, društvenim mrežama i sl. iznose teške laži i na taj način uznemiravaju i zaposlene u preduzeću i javnost.

Stalno slušamo priče da se pogoni GSP gase, da sledi veliko otpuštanje zaposlenih, da su sve autobuske linije otete od GSP, da se GSP privatizuje i da se GSP svodi samo na tramvaje i trolejbuse. Pričaju da su vozila neispravna, da građani nisu bezbedni u vozilima itd. Sve ovo dovodi do toga da su zaposleni u preduzeću uplašeni za svoju egzistenciju, a građani za bezbednost u vozilima.

Za sve to, priznaćemo, snosimo deo krivice, jer se nismo obazirali na to medijsko bombardovanje neistinama i izmišljotinama, pa se nismo na ovaj način oglašavali, ne sluteći da će ovo otići ovako daleko gebelsoskim metodama da se više puta ponovljena laž pretvara u "istinu" koja plaši narod. 

Kao jedina dva reprezentativna sindikata, koja predstvljaju više od 4.700 zaposlenih u GSP ili preko 85% zaposlenih, želimo da demantujemo laži i kažemo istinu.

A istina je sledeća:

1.  Da se vodi prava politička kampanja protiv GSP i grada Beograda na razne načine, a jedan od njih je forsiranje lažnih predsednika sindikata u medijima, gde iznose neistine i izmišljotine, a zauzvrat dobijau ozbiljnu finansijіsku nadoknadu.

2. Da smo posle određenih nesporazuma, uspostavili izuzetno dobru saradnju sa gradonačelnikom i kabinetom gradonačelnika gospodina Aleksandra Šapića, koja traje i unapređuje se već više od godinu i po dana.

3. Da smo uključeni kroz socijalni dijalog sa rukovodstvom grada i menadžmentom preduzeća u sva bitna dešavanja u vezi sa KP GSP Beograd, a kroz to smo postigli sledeće:

- Vozni park preduzeća se obnavlja i vozila nikada nisu bila novija. U GSP stiže 150 novih, gasnih autobusa, a očekuemo da će idue godine biti nabavka za još 250 novih autobusa. Sa do sada nabavljenim vozilima, time će ce zanoviti kompletno autobuski vozni park.

- Očekuje se isporuka 52 novih tramvaja, od kojih će prvi stići već na proleće 2025., a uskoro se raspisuje tender za još 10 novih tramvaja.

- Uskoro će biti raspisan tender za nabavku 80 novih trolejbusa.

- Zarada vozača je više puta povećana u pomenutom periodu, a nanovije povećanje primenjuje se od 1. 10., a isto se odnosi i na radnike održavanja i još neke kategorije zaposlenih usko vezane za saobraćaj (dispečeri, instruktori...). Takođe u planu je i povećanje za otpravnike i još neke kategorije zaposlenih (referente saobraćaja i dr.) od januara 2025.god. I sva ova povećanja su mimo onih povećanja koja propisuje država odnosno kolektivni ugovor.
Sve ovo uz komentar da nismo zadovoljni u potpunosti, i da je na temu zarade vozača, radnika održavanja i još nekih kategorija zaposlenih biti još razgovora i pregovora, da ne bi odlazili iz Srbije, jer su to deficitarna i jako bitna zanimanja, jer prevoze nas i našu decu, naše sugrađane i jako je bitno da vozač bude zadovoljan i fokusiran samo na vožnju, a ne kao nekad da razmišlja da li će imati svom detetu da kupi kiflu za doručak i slične stvari.

- U preraspodeli linija, ukupan broj vozila GSP-a biće nešto manji, jer je to jedini način da vozači imaru dva slobodna dana i voze odmorni, dakle optimizovan je broj u skladu sa resursima preduzeća. A kada stignu nova vozila koja smo pomenuli, smaivanjem intervala povećava se i broj vozila GSP na ulicama i doći će do broja koji imamo u ovom trenutku, uz uslov da obezbedimo potreban broj novih vozača u roku od godinu dana.
I sve ovo verovatno je dugačko za čitatnje, ali je nakraće moguće. Treba i može sve gorenavedeno da se obrazloži detaljnije, a to će biti uskoro, gostovanjem u televiziskim emisijama i intervіuima za štampane medije, kao i putem socijalnih mreža.

Uglavnom, ukratko smo istinu prezentovali kroz brojke i činjenice, i to je nabolji način za odgovor na izmišljotine i neistine. Kroz istoriju mnogi su pokušavali da uruše i rasture GSP, ali nikad ovako komične spodobe lažno se predstavljaju.

Naša 2 sindikata imaju legitimaciju, nastavlamo dalje borbu za unapređenje GSP-a i kvaliteta saobraćaja u Beogradu. Svaki problem koji imamo, prvo ćemo izneti pred upravu grada Beograda, i verujemo, uspešno prevazići. Tek ukoliko ne prevaziđemo problem, obratićemo se javnosti.

Zaposlenima poručuemo da ne brinu, i da neće biti nikakvog gašena pogona i otpuštanja, već samo mnogo novih vozila i povećanja zarade i pobolšanja uslova rada.

Gradonačelniku Šapiću i upravi grada Beograda se zahvaljuemo na saradnji i razumevanju, pohvaljuemo sve ove izuzetne rezultate i planove ali i poručujemo da ćemo morati još puno zajedno da razgovaramo i pregovaramo da bi došli do zadovoljavajućeg stepena standarda zaposlenih, posebno vozača i radnika održavanja - navodi se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading