DOSIJE "MERKATOR": Novi detalji skandalozne afere koja trese Srbiju i region! LAŽIRALI PAPIRE DA BI NAS TROVALI

Autor: B. B. - B. K.

Vesti

21.10.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatski lanac je znao da u paprikama uvezenim iz Albanije ima nedozvoljenih materija, ali je prepravio dokumentaciju i plasirao spornu robu na tržište

DOSIJE "MERKATOR": Novi detalji skandalozne afere koja trese Srbiju i region! LAŽIRALI PAPIRE DA BI NAS TROVALI

Foto: Srpski telegraf, Shutterstock, E-stock, Printscreen

U "Merkatoru S", čije su gazde u Hrvatskoj, s predumišljajem su u promet stavljali nebezbednu hranu, odnosno papriku uvezenu iz Albanije s nedozvoljenom količinom izuzetno opasnih materija.

U prevodu, znali su da građanima Srbije prodaju paprike šilja s visokim nivoom štetnih insekticida i pesticida, od čijeg konzumiranja ne može biti isključen ni smrtni ishod.

PROCEDURA

Naime, kako saznaje Srpski telegraf, albanske paprike s pesticidima stavljene su u prodaju da ne bi propala porudžbina, a u cilju izvlačenja novca iz Srbije za hrvatske gazde. Zbog toga je protiv čelnika "Merkatora S" i same firme podneta prijava i u toku je suđenje pred Privrednim sudom.

Potrošači mogu da ih tuže

Potrošači koji su kupili kontaminirane paprike iz Albanije, koje je u promet stavio "Merkator", mogli bi, kako su objasnili pravni stručnjaci za Srpski telegraf, da tuže tu firmu.

Nije to, kako je juče objavio naš list, jednostavna procedura jer bi morali da dokažu da su kupili i konzumirali baš taj kontingent paprika, a potencijalno i da su pretrpeli zdravstvenu štetu, međutim, bahatosti ovog trgovinskog lanca, kojem je izgleda jedino bitno da što više novca iz Srbije izvuče za gazde u Hrvatskoj, čak i na štetu zdravlja potrošača, mora se nekako stati na put. 

- U svrhu prolaza robe su prepravljali u fotošopu dokumentaciju iz Albanije, analizu jedne tamošnje laboratorije, da se ne vidi šta sve ima u paprikama. Hrvati su, dakle, znali da truju Srbe albanskim paprikama. I takvu falš dokumentaciju, fotošopirane podatke, podmetali su nadležnim institucijama, pa i carini. A sve te procedure kontrole umnogome su olakšane i skraćene zbog "Otvorenog Balkana" i oni su to iskoristili - priča dobro upućeni sagovornik Srpskog telegrafa. 

Takav sistem rada nije, kako ističe, novina u ''Merkatoru'':

- To traje izvesno vreme, ali su sada provaljeni u postupku prodaje.

Gavrilović: Na sve su spremni da bi zaradili

Dejan Gavrilović iz udruženja potrošača Efektiva kaže za Srpski telegraf da je sve ovo skandal nad skandalima!

- Znači, iz matične zemlje iz koje su i koja pripada EU, to ne mogu da urade - probali su, ali su vraćeni s granice. A ovde su, ne obazirući se na to da je bezbednost hrane jedan od osnovnih preduslova za puštanje u promet, to učinili. Možda su zakazale i neke nadležne službe koje to nisu ispratile kako treba, izvršile kontrolu prilikom uvoza, ali namera uvoznika i prodavaca je skandal nad skandalima. Ne čudi onda što "Merkator" povezuju i s pričama o dogovaranju cena, maržama. Očigledno, ta želja za profitom nema ni meru ni granicu, čak ni kada je u pitanju bezbednost potrošača. Ide se na sve, samo da se zaradi.

Inače, dok je ''Merkator S'' u radnjama po Srbiji stavljao kontaminirane paprike, to nije bio slučaj u njihovoj matičnoj državi i u EU. Naime, na slovenačkoj granici zaustavljena je pošiljka svežih paprika iz Albanije zbog, kako je saopštio evropski sistem za bezbednost hrane, visokog nivoa pesticida - pirimifos-metila i formetanata, čija je upotreba zabranjena na teritoriji EU. Pirimifos je bio 44 puta veći od dozvoljene koncentracije, a formatenata deset puta više. Distributer albanskih paprika bila je firma iz Italije, koja je trebalo da ih prodaje u Sloveniji i Hrvatskoj. Ovo su isti otrovi koji su nađeni u paprikama koje je "Merkator S" prodavao u Srbiji.

- Dakle, sprečeno je da kontaminirana paprika uđe na slovenačko i hrvatsko tržište, ali su iz "Merkatora S" takvo povrće bez problema u promet stavili na srpskom tržištu! Iako je rizik po zdravlje ozbiljan - navodi naš sagovornik.

Češljaju ih antimonopolska komisija i Više javno tužilaštvo u Beogradu

Radom "Merkatora S" uveliko se bave i nadležni organi istražujući ulogu u kartelskom udruživanju. Naime, hrvatski lanac je jedan od četiri trgovinska lanca protiv kog je Komisija za zaštitu konkurencije (antimonopolska komisija) pokrenula postupak, a zbog sumnje da su ugovarali cene. Uključilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje istražuje postoje li elementi krivičnog dela u sklapanju tih restriktivnih sporazuma, odnosno eliminisanju konkurencije.

TRI DANA

O malverzacijama u "Merkatoru S" Srpski telegraf pisao je prethodna tri dana. To je, međutim, samo vrh ledenog brega od kada je "Merkator S", jedan od tri najveća trgovinska lanca u Srbiji, promenio vlasničku strukturu i dospeo u vlasništvo Hrvata.

NASTAVIĆE SE

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading