ŠANSA KOJA SE NE SME PROPUSTITI: Projekat „Jadar“ – prilika za razvoj Loznice i čitavog Mačvanskog okruga

Autor:

Vesti

23.10.2024

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Evo kakvi benefiti dolaze sa projektom "Jadar".

ŠANSA KOJA SE NE SME PROPUSTITI: Projekat „Jadar“ – prilika za razvoj Loznice i čitavog Mačvanskog okruga

Foto: Profimedia

Srbija je poslednjih godina ostvarila impresivne rezultate u modernizaciji privrede i privlačenju direktnih stranih ulaganja. Prema podacima Dilojta, ove godine smo četvrtu godinu zaredom na prvom mestu u svetu po broju radnih mesta kreiranih kroz strana direktna ulaganja (FDI) na milion stanovnika. Projekat „Jadar“ ima potencijal da te investicije duplira, kreirajući na hiljade novih radnih mesta i to tamo gde je najpotrebnije – izvan glavnog grada, pokazuje studija procene ekonomskog uticaja koju je izradila kompanija Ergo Strategy Group.

Otvaranje rudnika i postrojenja za preradu jadarita ne samo da bi ojačao privredu Loznice, već bi potencijalno transformisalo širi Mačvanski okrug razvijanjem lokalnog lanca snabdevanja, donoseći nove mogućnosti za napredak i ravnomerniji regionalni razvoj.

 Novim prilikama se nadaju i stanovnici Šapca.

Lično mislim da je ovaj projekat dobra prilika za državu i ja sam zato da se kopa. Otvara se veliki prostor za zapošljavanje ljudi. Ja dosad nisam čuo da je neko izneo validan argument protiv. Oprečna su mišljenja, priča se da ćemo se potrovati. Pa da li bi neko bio lud da radi protiv sebe i protiv svoje dece,“ rekao je u anketi za televiziju AS Šabac Aljo Sakić. 

Najveći benefiti se svakako očekuju u opštini Loznica, koja se suočava sa visokom stopom nezaposlenosti. Istorijski gledano, u privrednoj slici grada preovladavala je jedna jedina fabrika – Hemijska industrija ,,Viskoza”, koja je do 1980. godine zapošljavala preko 10.000 ljudi. Proizvodnja je obustavljena 2005. godine, što je dovelo do velikog gubitka radnih mesta i vidljivog pada lokalne privrede. 

Vera Stefanović, koja je u Viskozi provela radni vek kao tehnolog i vodeći istraživač, seća se kako su još tada imali velika očekivanja od najavljenog otvaranja rudnika litijuma. 

Očekivali smo da će polovina ovih radnika iz Viskoze da se vrati i da dobije radno mesto, a ne da napuštaju zemlju i odlazi na rad u Nemačku, Belgiju, Švajcarsku,“  rekla je Vera Stefanović na lokalnom portalu Loznica info. 

Republika

Foto: Rio Tinto

projekat "Jadar"

Studija Ergo grupe pokazuje da bi „Jadar“ zaista bio jedan od najvećih poslodavaca u Loznici. U fazi izgradnje, koja bi trajala oko četiri godine, bilo bi angažovano 3.500 zaposlenih. Nakon toga nastupa period operacija, u kom bi tokom najmanje četiri decenije bilo stalno zaposleno 1.300 ljudi – oko 200 na liderskim pozicijama, preko 730 stručnjaka kojima će biti potrebna tehnička obuka i oko više od 300 operatera. 

Izgradnja rudničko-industrijskog kompleksa „Jadar“ donosi prilike za angažovanje brojnih domaćih dobavljača i pružalaca usluga, čime se dodatno širi ekonomski uticaj. Računica pokazuje da jedno mesto u rudarstvu otvara još nekoliko u povezanim delatnostima. U pitanju je tzv. multiplikativni efekti na zapošljavanje, koji je u slučaju „Jadra“ procenjen na 3,51. To znači da će pored 1.300 stalnih radnih mesta direktno vezanih za projekat, biti otvoreno oko 3.265 novih radnih mesta u povezanim industrijama i sektorima, kao što su održavanje vozila, stanovanje i snabdevanje.

Projekat bi godišnje duplirao budžet Loznice sa skoro 25 miliona evra kroz poreze i takse, što bi značajno uvećalo lokalne resurse i omogućilo finansiranje infrastrukturnih projekata, unapređenje lokalnih usluga i podizanje kvaliteta života. 

A bolji život je upravo ono što građani očekuju.

„Činjenica je da niko nije imun na novac, platu, dobar život.. Na dobar život se svi brzo naviknemo. Zašto i mi ni bismo bili u nečemu u prvim redovima u Evropi, a ne da čekamo stalno neko zadnje mesto,“ poručuje Šapčanin Aljo Sakić.

Pored direktnih ekonomskih koristi, Rio Tinto planira i osnivanje dugoročnog fonda za podršku lokalnim inicijativama, sa izdvajanjem od 5 miliona evra godišnje tokom najmanje 10 godina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading