DRAGANA ĐORĐEVIĆ I "STRUČNJACI" PRIZNALI DA SU LAGALI U ČLANKU O PROJEKTU "JADAR": Naučnici digli glas, pa istina isplivala na videlo

Autor:

Vesti

23.10.2024

17:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dragana Đorđević i autori izmenama priznali da njihov članak o projektu „Jadar“ sadrži mnoge netačne činjenice i greške

DRAGANA ĐORĐEVIĆ I "STRUČNJACI" PRIZNALI DA SU LAGALI U ČLANKU O PROJEKTU "JADAR": Naučnici digli glas, pa istina isplivala na videlo

Foto: Rio Tinto

Autori članka „Uticaj istraživačkih aktivnosti potencijalnog rudnika litijuma na životnu sredinu u zapadnoj Srbiji“ Dragana Đorđević i saradnici koji je objavljen u časopisu Scientific Reports javno su priznali da su bili prinuđeni da izvrše izmene u tekstu svog članka čime je potvrđeno da je objavljeni članak sadržao brojne nedostatke, nedosledno primenjene naučne metodologije i manipulacije činjenicama i referencama koje dovode u pitanje osnovanost i naučno utemeljenje zaključka članka.

Autori u izmenama potvrđuju, između ostalog, da su pogrešno predstavljali područje koje bi obuhvatio Projekat „Jadar“, ispravili su i prethodno pogrešan navod da će rudnik imati tečnu jalovinu, kao i druge pogrešno navođene citate iz literature koju su autori koristili u izradi članka. 

Navedene ispravke potvrda su suštinskih izmena činjenica a ne kao što to autori tvrde „štamparske greške“ i manje ispravke u citiranju literature. Do navedenih izmena došlo je po zahtevu za izmene ili povlačenje ovog članka koji su časopisu Scientific Reports uputili glavni naučnik kompanije Rio Tinto, i profesori Mašinskog i Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. 

Kompanija Rio Tinto otvorena je za dijalog sa svim zainteresovanim stranama koje zaista žele da vode razgovor zasnovan na činjenicama ali upozorava da se protiv Projekta „Jadar“ vodi opsežna kampanja širenja dezinformacija, u kojoj se zlonamerno plasiraju netačne i neosnovane tvrdnje da će Rio Tinto i realizacija Projekta „Jadar“ imati destruktivne, negativne uticaje na životnu sredinu i zdravlje ljudi. Takve neodgovorne i kontinuirane optužbe plasirane bez ikakvih dokaza izazvale su zabrinutost i dovele u zabludu srpsku javnost. Naučne činjenice, koje su potvrdili nezavisni stručnjaci i koje su izložene u nacrtima studija o proceni uticaja na životnu sredinu, sveobuhvatno opovrgavaju te lažne tvrdnje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading