SVETA PETKA JE ZAŠTITNICA ŽENA! Neudate devojke treba da urade jednu stvar da bi videle budućeg muža, a OVO nikako ne radite danas!

Autor:

Vesti

27.10.2024

07:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Devojčicama, prema narodnom verovanju, danas se oblače nove haljine!

SVETA PETKA JE ZAŠTITNICA ŽENA! Neudate devojke treba da urade jednu stvar da bi videle budućeg muža, a OVO nikako ne radite danas!

Foto: Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas 27. oktobra proslavljaju veliki praznik Svetu Petku zaštitnicu žena, dece, starih i bolesnih. Zato se veruje da čim se ustane na Svetu Petku svaki vernik treba da joj se pomoli za zdravlje i blagostanje, kako sebe, tako i svoje porodice.

Baš zato što je Sveta Petka toliko cenjena postoje običaji i verovanja za ovu svetiteljku koje bi valjalo ispoštovati. Na ovaj praznik, kažu predanja, izbegavaju se svi teži poslovi u kući. Ovo važi za sve, a posebno za žene. Naše prabake su verovale da na taj dan nikako ne treba prati veš, šiti i mesiti, ne sme se raditi težak posao, što se posebno odnosi na žene.

Foto: Printscreen/Youtube/Televizija Laser

Sveta Petka

Prema nekom starom običaju, mlade devojke treba da naberu cveće kojim će ukrasiti dom da bi u njemu vladali harmonija, ljubav i mir. Veruje se takođe da na ovaj praznik devojčicama treba obući nove haljinice da bi ih u narednoj godini pratila radost.

Mnogima je Sveta Petka krsna slava. Tada njeno ime domaćini prizivaju u pomoć, paleći tamjan i zalivajući slavski hleb crvenim vinom, pominjući u molitvama Svetu Petku. Potom popiju vodu, sakupljenu s izvora uz manastire posvećene Svetoj Petki. Ta se voda naziva adžijazma. Njome u ponoć treba ugasiti i sveću koja se drži upaljena 24 sata. Sveća se čuva do sledeće slave jer ima svojstvo zaštitnika.

Takođe, smatra se da je ovo ženski praznik, pa je karakteristično da se svetiteljki obraćaju žene svih vera i nacija. Neretko u Srbiji majke i ćerke, sestre ili prijateljice zajedno na ovaj dan odlaze u neku crkvu ili manastir posvećen Svetoj Petki. Pored hramova posvećenih Svetoj Petki često se nalaze izvori lekovite vode koju ljudi uzimaju verujući da će im zalečiti rane i zaštititi ih od bolesti.

U ponekim krajevima običaj je da devojke pojedu parče slavskog kolača i sačuvaju mrvice kako bi u toku noći mogle da vide svoju sudbinu, odnosno budućeg muža. A u selima oko Zaječara postoji još jedan običaj vezan za slavski kolač - on se lomi i deli stoci za zdravlje.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading