DOMOVI ZDRAVLJA PUNI DECE! Srbijom haraju OVE BOLESTI, simptomi su bolni i TRAJU DUGO AKO SE NE REAGUJE

Autor:

Vesti

28.10.2024

09:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako vam se deca požale, hitno ih vodite kod lekara

DOMOVI ZDRAVLJA PUNI DECE! Srbijom haraju OVE BOLESTI, simptomi su bolni i TRAJU DUGO AKO SE NE REAGUJE

Foto: www.profimedia.rs

U domovima zdravlja u Beogradu povećan je broj pregleda dece koja prijavljuju stomačne infekcije, kao i virusna oboljenja adeno, rota i enterovirusa, izjavila je pedijatar DZ Savski venac Marija Golubović za Tanjug.

- Sa dolaskom jeseni i vraćanjem dece u škole i vrtiće povećava se i broj pregleda u pedijatrijskim ambulantama. U poslednja dva vikenda imamo povećanje pregleda za oko 30 odsto u odnosu na radnu nedelju - rekla je Golubović.

Ona je navela da jedan lekar pregleda 40 do 50 dece u jednom danu, što znači da u tom domu zdravlja bude pregledano i više od 300 dece u jednom danu.

- Podjednako su zahvaćena deca i predškolskog i školskog uzrasta. Od tog broja oko 50 posto pregleda su virusne infekcije. Najčešće su to virusi adeno, rota ili enterovirusi - rekla je Golubović.

Najčešće prijavljeni simptomi su povraćanje, tečna stolica, a povremeno i temperatura.

- Enterovirus je virus koji izaziva bolest šake, stopala i usta, koja je kod nas poznata kao BRNU virus. Bolest se premosi preko sekreta, pljuvačke,prljavih ruku. Uzrast koji najčešće zahvata su deca uzrasra 2 do 3 godine. Posle tri  do pet dana inkubacije dolazi do simptoma povišene temerature, glavobolje, bola u grlu, odbijanje obroka i tečne stolice - rekla je Golubović.

Ona je dodala da se drugog ili trećeg dana bolesti pojavi osip u obliku plikova na šakama, stopalima i u usnoj duplji.

- Bolest traje oko 10 dana do potpunog oporavka. Terapija je simptomatska i prolazi bez komplikacija - navodi Golubović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading