ŠOJUK DAO OBEĆANJE VUČIĆU: Mađarska će učiniti sve da Srbija što pre postane punopravna članica Evropske unije (VIDEO)

Autor:

Vesti

28.10.2024

09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Partnerstvo naše dve zemlje je bez premca

ŠOJUK DAO OBEĆANJE VUČIĆU: Mađarska će učiniti sve da Srbija što pre postane punopravna članica Evropske unije (VIDEO)

Foto: RTS/printscreen

Predsednik Mađarske Tamaš Šujok boravi danas u poseti Srbiji, gde će ga ugostiti predsednik Aleksandar Vučić.

Obraćajnje predsednika Šojuka

- Mađarska će učiniti sve da Srbija što pre postane punopravna članica EU i da Unija ispuni obećanje dato zemljama Zapadnog Balkana dato pre dvadesetak godina, rekao je mađarski predsednik naglasivši da nema energetske bezbednosti Mađarske bez Srbije niti energetske bezbednosti Srbije bez Mađarske.

Šujok je kazao i da će Mađarska učiniti sve da se pospeši i ubrza prelazak granice što podrazumeva, ako bude trebalo, i otvaranje dodatnih graničnih prelaza.

- Kad je reč o našim manjinama, smatramo da naš narod ima jednu stabilnu poziciju u Srbiji kao i da su sva njihova prava ispoštovana, a mi se trudimo da učinimo isto, kazao je Šujok koji je prethodno pomenuo i brzu prugu Beograd - Budimpešta, te dodao da se nada da će Mađarska u narednim godinama završiti svoj deo projekta.

Obraćanje predsednika Vučića

- Ekonomija je ono što najbolje potvrđuje naše političke odnose, kazao je Vučić u obraćanju iz Palate Srbija posle održanih sastanaka u četiri oka ali i sastanka dveju delegacija. On je kao primer povećao izuzetan rast trgovinske razmene sad u odnosu na ono što je bilo pre 12 godina. 

- Hvala na zalaganju za dobre i prijateljske odnose sa Srbijom, Mađarsku kao državu i mađarski narod doživljavamo kao iskrenog prijatelja, kazao je Vučić i dodao da su odnosi dveju zemalja na najvišem nivou. Ukazao je i na sveobuhvatno povezivanje sa Mađarskom na svim poljima - saobraćajnom, energetskom, železničkom! 

Republika

Foto: RTS/printscreen

Bićemo povezani sa čitavom severnom i centralnom Evropom

- Od centra Beograda do centra Budimpešte tačno 2 sata i 40 minuta!, rekao je Vučić nabrojavši sve pogodnosti dogovorene sa Mađarskom a jedna od tih biće i prolazak granice brzim vozom bez zadržavanja. Vučić je dodao i da će Mađarska zaposliti 200 novih carinika da bi sve brže funkcionisalo.

Kada je reč o zelenim koridorima zbog kojih teretni saobraćaj neće čekati satima na granici, Vučić je kazao da postoje veliki planovi za granični prelaz Horgoš-Reske.

Doček mađarskog predsednika

Prema programu posete, ceremonija svečanog dočeka mađarskog predsednika se održava ispred Palate Srbije, a posle čega će biti održan tet-a-tet sastanak dvojice predsednika, a potom i sastanak članova delegacija Srbije i Mađarske, saopšteno je ranije iz Predsedništva.

Republika

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ (STF)

Održan tet-a-tet sastanak

Doček je počeo intoniranjem himne obe zemlje, nakon čega su predsednici imali tet-a-tet sastanak.

Plan posete

Dvojica predsednika će oko 15.00 časova posetiti Čurug, gde će položici vence na Spomenik pomirenja, koji je podignut u znak sećanja na nevine mađarske žrtve stradale 1945. godine.

Taj spomenik je otkriven 26. juna 2013. godine na skupu srpsko - mađarskog pomirenja, a sadrži tri figure izvedene u bronzi koje u pozadini objedinjava kameni zid. 

Vučić i njegov mađarski kolega će potom položiti vence i u Muzeju žrtava racije "Topalov magacin" u Čurugu.

"Topalov magacin", ima status istorijskog spomenika, a kao Muzej žrtava racije otvoren je takođe 26. juna 2013. godine.

U Žablju će biti organizovano blagosiljanje obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe i obraćanje Vučića i Šujoka.

Tokom posete Srbiji, Šujok će se sastati sa premijerom Milošem Vučevićem, a razgovaraće i sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić.

Mađarski predsednik doputovao je sinoć u Srbiju, a nakon sastanka sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Balintom Pastorom na Paliću izjavio je da Mađarska vidi Srbiju kao strateškog partnera.

Šujok je za predsednika Mađarske izabran u februaru ove godine.

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading