HRVATSKI MEDIJI O LITIJUMU U NAŠOJ ZEMLJI: Srbija je ključni igrač, ima najvažniju ulogu za zelenu budućnost Evrope!

Autor:

Vesti

01.10.2024

09:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sektor rudarstva i kamena etablirao se kao značajan doprinos srpskoj privredi sa učešćem od 2,7 odsto u BDP-u 2022. godine, u poređenju sa 2,1 odsto u 2021. i 1,8 odsto u prethodnoj 2020. godini.

HRVATSKI MEDIJI O LITIJUMU U NAŠOJ ZEMLJI: Srbija je ključni igrač, ima najvažniju ulogu za zelenu budućnost Evrope!

Foto: Shutterstock

Sa obiljem strateških sirovina, kao što su bakar i litijum, Srbija će biti ključni igrač, kaže SEENekt, a prenose hrvatski mediji. 

Evropska komisija je prepoznala da će Srbija igrati ključnu ulogu u daljem razvoju obnovljivih izvora energije, posebno kroz integraciju u evropske industrijske lance snabdevanja. Uz obilje strateških sirovina, poput bakra i litijuma, Srbija će biti ključna za prelazak na zelenu energiju, koji se već dugo planira u EU, zaključak je izveštaja SEENekt.

EU i Srbija su u julu 2024. potpisale Memorandum o razumevanju kojim se uspostavlja strateško partnerstvo fokusirano na održive sirovine, lance vrednosti baterija i električna vozila, piše Nova ekonomija.

Jačanje sektora

Ovo partnerstvo takođe ima za cilj jačanje rudarskih i prerađivačkih kapaciteta Srbije (posebno litijuma), au skladu sa ciljevima zelene tranzicije EU, navodi se u izveštaju koji se bavi mineralima, metalima i kritičnim sirovinama u jugoistočnoj Evropi.

Prema izveštaju SEENekt-a, ovaj sporazum Srbiju čini „centralnom za budućnost zelene energije Evrope“. Analiza pokazuje koliko je ova grana porasla, ali i kakvi su planovi za dalju eksploataciju.

Sektor rudarstva i kamena etablirao se kao značajan doprinos srpskoj privredi sa učešćem od 2,7 odsto u BDP-u 2022. godine, u poređenju sa 2,1 odsto u 2021. i 1,8 odsto u prethodnoj 2020. godini.

U tom periodu vrednost proizvodnje sektora izražena u stalnim cenama se praktično udvostručila, sa 864 miliona evra na preko 1,65 milijardi evra.

Prema podacima SEENekt-a i Ministarstva rudarstva i energetike, katastar istražnih površina i eksploatacionih polja čvrstih mineralnih sirovina, kao i rudarska industrija metala, obuhvata tržište – ukupno 37 aktivnih kompanija, koje rade pod koncesija za istraživanje ili eksploataciju metala, navodi se u izveštaju.

Što se tiče geografskog rasporeda vlasništva, Srbija je glavni investitor, koji ima većinski udeo u dve eksploatacione kompanije. Sledi Kina kao drugi najveći investitor, sa vlasništvom nad kompanijom za rudarstvo bakra Zijin Copper Bor, navodi se u izveštaju.

Šest kompanija koje rade pod koncesijom za rudarstvo metala ostvarilo je 2023. godine promet od 2,179 milijardi evra, a u sektoru je zaposleno 8.224 ljudi. Srbija Zijin Mining drži više od polovine prometa i skoro 14 odsto zaposlenih u sektoru.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u 2020. godini eksploatacija je porasla za 7,5 odsto na godišnjem nivou. Sledeće godine povećanje je bilo još značajnije i dostiglo je rast od 25,1 odsto. Do 2022. godine eksploatacija metalnih ruda povećana je za 38,2 odsto, premašivši 31 milion tona“, navodi se u saopštenju.

Ovo značajno povećanje vađenja rude metala činilo je 23,3 odsto ukupnog izvoza Srbije u 2022. Iste godine ukupna industrija u Srbiji porasla je za 1,7 odsto, a najveći deo tog rasta podstakao je rudarstvo, posebno vađenje rude metala, koje je zabeležilo rast od 1,7 odsto. rast od 72,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, navodi se u izveštaju.

U sektoru metalurgije, iako uvozimo više rude gvožđa nego što izvozimo, vrednost izvoza je i dalje veća. U metalurgiji, više od 84 odsto od 32 kompanije su u lokalnom vlasništvu. Međutim, dve najveće kompanije po prometu u 2023. bile su u stranom vlasništvu. Grupacija HBIS, koja je činila 37 odsto ukupnog prometa u metalurškom sektoru Srbije, u većinskom je vlasništvu kineske kompanije.

Pored toga, druga najveća kompanija po prometu, Valjaonica bakra Sevojno, u vlasništvu je kompanije sa Kipra. Preostale kompanije su specijalizovane za plemenite i obojene metale. Druga po veličini kompanija, Valjaonica Bakra Sevojno, lider je u jugoistočnoj Evropi u proizvodnji bakra i legura bakra, pokazuju podaci analize SeeNekt-a.

Značajni resursi

Prema Jedinstvenom nacionalnom energetskom i klimatskom planu Srbije, koji je usvojen u julu 2024. godine, od 2030. godine trebalo bi da dođe do značajnog povećanja proizvodnje litijuma i bora.

Neki izvori sugerišu da bi potencijalne rezerve nikla i kobalta mogle biti u ležištima u Ruđincima, Veluči i Mokroj Gori. Međutim, jedine potvrđene rezerve nalaze se na aktivnom nalazištu feronikla kod Glogovca, tačnije u Čikatovu i Glavici u dreničkom regionu Kosova. Većina istražnih radova odnosi se prvenstveno na zlato i bakar, ali i na cink i olovo, preneo je poslovni.hr.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (35)

Loading
Zika

01.10.2024 09:24

litijum je dobra stvar za nasu zemlju iz mnogo razloga.Narod je uz Predsednika.

Velja

01.10.2024 09:25

Mislim da će poslanici biti dovoljno pametni pa da danas ne izglasaju da se odričemo litijuma, to bi bio kretenski potez jer je litijum sirovina oko koje će se voditi budući ratovi.

Tanja

01.10.2024 09:31

To je upravo prednost Srbije.

Nikola

01.10.2024 09:32

Hrvatska ne može da sakrije zavist i ljubomoru kada je u pitanju ubrzani privredni rast Srbije.