SRPSKIM TAGOM I KROZ BIH Vesić: Integrišemo region i olakšavamo život građanima

Autor:

Vesti

28.03.2024

10:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpisan Memorandum o integraciji sistema elektronske naplate putarine Srbije i BiH

SRPSKIM TAGOM I KROZ BIH Vesić: Integrišemo region i olakšavamo život građanima

Foto: ST/Dragan Kadić

Goran Vesić

U Vladi Srbije danas je potpisan Memoranduma o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu putarine između Srbije i Bosne i Hercegovine. Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, u čijem prisustvu su dokumente potpisali direktori javnih preduzeća "Putevi Srbije" Zoran Drobnjak, "Autoputevi Republike Srpske" Nedeljka Ćorić i Autoceste Federacije BiH Denis Lasić, istakao je da je to značajno jer pokazuje da se integrišemo u regionu i zato što olakšava život ljudima, kako u  BiH tako i u Srbiji.

- Omogućićemo ljudima koji imaju tagove da u BiH i koji imaju tagove u Srbiji da koriste nesmetano naše puteve. Mi smo prošle godine uspostavili integrisanu naplatu putarine sa Severnom Makedonijom. Preko 50.000 tagova smo izdali. Očekujemo da će 15. aprila biti uspostavljena zajednička integrisana naplata sa Crnom Gorom, 15. maja sa Hrvatskom, a u junu očekujemo da zaživi integrisana napalata sa Grčkom - kazao je ministar.

On očekuje da će brzo zaživeti i integrisana naplata putarine između Srbije i BiH. Istakao je da o jačanju saradnje dve države svedoče i infrastrukturni projekti - gradnja autoputa i dve brze saobraćanice:

- U ovom trenutku gradimo autoput Sremska Rača-Kuzmin. Već se u BiH i Republici Srpskoj gradi od Sremske Rače prema Bijeljini, a završićemo ove godine naših 19,5 km. I to je prvi deo autoputa Beograd- Sarajevo. Pored toga, mi ćemo ove godine završiti i brzu saobraćajnicu Šabac-Loznica vezu do graničnog prelaza Šepak, što će biti još jedna brza saobraćajnica koja povezuje naše dve zemlje. I počinjemo da radimo i brzu saobraćajnicu Slepčević-Badovinci. Uradićemo i još jedan polumost pored Pavlovića mosta kako bi imali četiri trake mosta.

Foto: ST/Dragan Kadić

Očekuje se da uskoro zaživi integrisana naplata putarine Srbije i BiH

 

Najavio je izgradnju autoputa Požege i Kotromana, uz napomenu da u narednih godinu i po dana očekuje potpisivanje ugovora, a gde će se tunelom ulaziti iz Srbije u BiH.
Vesić je rekao da predstoji i rekonstrukcija pruge Beograd-Sarajevo, kojom će se ići 120 km/h, pošto su železnička preduzeća iz Srbije, Federacije BiH i Republike Srpske konkurisale u EU za dobijanje sredstava za taj projekat.

- Mi počinjemo projektovanje već naredne nedelje za naš deo pruge od Rume, znači Ruma, Šabac, Loznica i na taj način pokazujemo koliko nam je važno da povežemo naše dve zemlje. Vreme je da naš region sarađuje, da pomažemo jedni druge, jer samo tako možemo da omogućimo da opstanemo i da preživimo u vremenima teškim koja dolaze - zaključio je ministar.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading