ZSO DA SE FORMIRA ŠTO PRE! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Autor:

Vesti

24.04.2024

03:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Francuske je istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine.

ZSO DA SE FORMIRA ŠTO PRE! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Foto: Ludovic MARIN / AFP / Profimedia, Julien Mattia / Zuma Press / Profimedia

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

Kako se navodi u saopštenju, Makron je pozdravio sprovođenje odluke tzv. ustavnog suda u Prištini o vraćanju imovine manastiru Visoki Dečani, ali je i naglasio značaj koji Francuska u kontekstu zahteva tzv. Kosova za članstvo u Savetu Evrope priznaje "brzom i nepovratnom napretku u uspostavljanju ZSO".

On je, dodaje se, izrazio žaljenje zbog neuspeha glasanja o opozivu gradonačelnika na severu KiM i podsetio da je i dalje neophodno što pre organizovati nove izbore, uz učešće srpskog stanovništva.

Predsednik Francuske je istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, kao i podršku evropskom posredovanju i pozvao na punu primenu sporazuma iz Brisela i Ohrida.

Da podsetimo, u toku sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećene šestomesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu UNMIK-a, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je optužio lidera Pokreta Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, za mešanje u unutrašnja pitanja Severne Makedonije. Vučić je istakao da Kurti nije prisutan na sednici u Njujorku jer je zauzet vođenjem kampanje za izbore svoje stranke u susednoj državi.


Vučić je izrazio iznenađenje činjenicom da je, prema njegovim rečima, najpopularniji političar u Makedoniji - predsednik Srbije, iako nema nikakvu kampanju u toj zemlji. On je istakao da se kao predsednik Srbije izvinjava zbog postupaka svog državljanina Aljbina Kurtija i naglasio da mešanje u unutrašnja pitanja Severne Makedonije nije politika Srbije, već delovanje neodgovornog državljanina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading