MI ŽELIMO DIJALOG, ALI OKUPACIONI REŽIM U PRIŠTINI NASTAVLJA SA EGZODUSOM SRBA, ZATO MORAMO OVO DA URADIMO: Petković o novim diplomatskim ofanzivama Beograda!

Autor:

Vesti

25.06.2024

18:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pred nastavak dijaloga Beograda i Prištine, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izneo je kako u stvari dijalog sa Kurtijem i okupacionom vlasti izgleda.

MI ŽELIMO DIJALOG, ALI OKUPACIONI REŽIM U PRIŠTINI NASTAVLJA SA EGZODUSOM SRBA, ZATO MORAMO OVO DA URADIMO: Petković o novim diplomatskim ofanzivama Beograda!

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Petar Petković

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, izneo je danas svoje viđenje trenutne situacije u vezi sa dijalogom između Beograda i Prištine. Istakao je da je Beograd čvrsto opredeljen za dijalog, ali da je proces u zastoju zbog jednostranih poteza Prištine koji krše prethodne sporazume.

Kancelarija za KiM je saopštila da Srbi danas napuštaju sever Kosova i Metohije zbog nemogućih uslova života koje stvara Priština. Takođe, istaknuto je da je Zajednica srpskih opština ključna za zaustavljanje novog talasa iseljavanja i obezbeđivanje kolektivnih prava i bezbednosti srpskog naroda na KiM.

Petković je naglasio da je na sastanku u Domu poslanika Republike Italije informisao zamenika predsednika Komisije za spoljne poslove, Paola Formentinija, i druge članove komisije o nemogućem životu Srba na KiM i konstruktivnom pristupu Beograda dijalogu sa Prištinom. Istaknuta je važnost da italijanski poslanici budu upoznati sa punom istinom o situaciji na KiM.

Ovaj sastanak predstavlja još jedan korak ka širenju saznanja o problemima sa kojima se Srbi suočavaju na KiM, kao i Beogradovim naporima da se uspostavi konstruktivan dijalog sa Prištinom.

Podsetimo dijalog Beograda i Prištine na najvišem političkom nivou biće održan sutra u Briselu, potvrdio je portparol EU Peter Stano. Pozvani su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i prištinski premijer Aljbin Kurti, a predsedavaće šef evropske diplomatije Žozep Borelj i specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Lajčak je u utorak boravio u poseti Prištini, gde se sastao sa glavnim pregovaračem Prištine za dijalog Besnikom Bisljimijem, a u sredu se u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, glavnim pregovaračem Beograda Petrom Petkovićem i ministrom spoljnih poslova Srbije Markom Đurićem.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
Maja

25.06.2024 18:32

Zabrinjavajuće je kako Priština ignoriše prava Srba na KiM. Ovo je neprihvatljivo i zahteva hitnu međunarodnu reakciju.

Vasa

25.06.2024 18:32

Samo da niko vise ne maltretira nas narod na KiM, dogovor je jako vazan.

Vanja

25.06.2024 18:33

Priština bi trebalo da se stidi kako postupa prema Srbima na KiM. To nije put ka stabilnosti ni miru

Milan Š

25.06.2024 18:37

Naravno da Srbija želi dijalog, ali insistira da ono što se dogovori mora i da se ispuni.