BEOGRAD ĆE NA LETO 2027. BITI CENTAR SVETA! Gradonačelnik Njujorka stiže u Srbiju na EXPO

Autor:

Vesti

26.06.2024

02:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Erik Adams, gradonačelnik Njujorka, potvrdio je da dolazi u Beograd na specijalizovanu izložbu EXPO 2027.

BEOGRAD ĆE NA LETO 2027. BITI CENTAR SVETA! Gradonačelnik Njujorka stiže u Srbiju na EXPO

Foto: Tanjug/Marko Okovi/AP Kevin Hagen

Međunarodni sajam, koji se održava pod sloganom "Igraj za čovečanstvo" od 15. maja do 15. avgusta 2027. u Beogradu, okupiće oko 120 delegacija iz celog sveta. 
Poziv Adamsu uputio je lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a prvi čovek Njujorka nije krio uzbuđenje zbog ovog događaja. 

- Da, idem na EXPO 2027. Radujem se tome i veoma sam uzbuđen zbog toga - potvrdio je gradonačelnik Adams za Pavlović tudej.

Istakao je i da će ova poseta biti prilika za jačanje odnosa između Njujorka i Srbije kroz konzularne opunomoćenike, zajedničke inicijative u crkvama, mladalačkim organizacijama i sportu.

Republika

Foto: TNS/ABACA / Abaca Press / Profimedia

gradonačelnik Njujorka Erik Adams

- Ovaj događaj predstavlja važan korak u izgradnji boljih međunarodnih veza i saradnje - pojasnio je Adams.

Srbija je, podsetimo, izabrana (nadmetala se) za domaćina na Generalnoj skupštini Međunarodnog biroa za izložbe. Ne samo što će naša prestonica biti centar sveta ta tri meseca, nego će organizacija jednog ovakvog događaja i svega što on uključuje, potpuno promeniti izgled grada. Gradnja paviljona, izložbenih prostora, jedinica za smeštaj, nacionalnog stadiona, širenje infrastrukture... U prevodu, gradi se grad u gradu u Surčinu. A kako i ne bi kad se očekuje, prema prvim procenama, da će Srbiju u ta tri meseca posetiti oko 2,6 miliona turista više, a da će ukupan ekonomski priliv od ove organizacije biti čak oko 1,1 milijardu evra. 

EXPO u brojkama

212 hektara čini ceo prostor
1.500 stambenih jedinica biće izgrađeno
52.000 sedišta imaće nacionalni stadion
3 meseca trajaće međunarodni sajam
2,6 miliona turista posetiće Srbiju u ta tri meseca
120 delegacija iz celog sveta doći će u Beograd
1,1 milijarda evra je očekivani prihod

Vučić je nedavno ponovio da će ovaj projekat biti prekretna tačka za razvoj naše zemlje u svakom smislu. Kroz centar EXPO prolaziće EXPO promenada, koja će kretati od železničke stanice. Ta železnička stanica biće spojena s aerodromom, kasnije će se povezati i s prugom u Obrenovcu. U kompleksu će se nalaziti i tereni na kojima će moći da se igra više različitih sportova. U EXPO kompleksu biće i akvatik centar, čiji je projekat Srbija dobila od Mađarske. To će, kako je najavio Vučić, po broju gledalaca, biti drugi ili treći akvatik centar u celoj Evropi, a u njemu će se trenirati vaterpolo, plivanje, skokovi u vodu i umetničko plivanje. Kod Muzeja savremene umetnosti biće izgrađen akvarijum, a na prostoru EXPO nalaziće se delfinarijum. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading