TAMO GDE JE BILA SVETA SRPSKA PRESTONICA: Svečana sednica VLADE SRBIJE danas u KRUŠEVCU-LAZAREVOM GRADU! Predvodi je premijer MILOŠ VUČEVIĆ (FOTO)

Autor:

Vesti

28.06.2024

09:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Šest vekova i tri i po decenije Boja na Kosovu!

TAMO GDE JE BILA SVETA SRPSKA PRESTONICA: Svečana sednica VLADE SRBIJE danas u KRUŠEVCU-LAZAREVOM GRADU! Predvodi je premijer MILOŠ VUČEVIĆ (FOTO)

Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Danas se u Srbiji obeležava nacionalni praznik Vidovdan, kao i 635. godišnjica Boja na Kosovu. Centralna manifestacija povodom ovog značajnog događaja održaće se u Kruševcu, gde će biti održana svečana sednica Vlade Srbije, koju će predvoditi premijer Miloš Vučević.

U Gračanici će se održati liturgija povodom Vidovdana. Ovo je jedan od najvećih srpskih praznika, a liturgija će se održati u manastiru.

U Manastiru Ravanica počeo je parastos Svetom knezu Lazaru i kosovskim junacima, a prisustvuju mu predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević i više ministara. Liturgiju je otpevao hor "Vozglas", a parastosu su prisustvovali i ministri Nemanja Starović, Tomislav Momirović i Nikola Selaković.

Sednica Vlade Srbije će se održati u Gradskoj kući u Kruševcu, nakon čega će premijer Miloš Vučević položiti vence na Spomenik Kosovskim junacima. Premijer će se obratiti javnosti, a nakon toga je predviđen obilazak Taktičko - tehničkog zbora, gde će biti prikazano naoružanje i oprema.


Ovaj značajan praznik će biti obeležen i na Kosovu i Metohiji, kao i svake godine.

Podsetimo, u prazničnom sjaju Vidovdana, danas slavimo Svetog mučenika kneza Lazara i srpske mučenike, praznik koji u narodu duboko ukorenjen.  Ipak, malo je poznato da Srpska pravoslavna crkva 28. juna slavi i Svetog proroka Amos, koji je bio krsna slava velikog kneza Lazara. Ovaj dan, često obeležen tugom i ponosom, nosi sa sobom priče o herojstvu i žrtvi koje su oblikovale identitet naroda.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Zlatko

28.06.2024 10:16

Znacajan datum u istoriji Srbije i veliki verski praznik

Ras

28.06.2024 10:27

Vidovdan praznik svih Srba mucenika posebno.