VUČIĆ O IZBORIMA U FRANCUSKOJ: Svi mediji bruje o ogromnom strahu Evrope od pobede desnice u Francuskoj, LAŽU

Autor:

Vesti

30.06.2024

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Imaju isti modus operandi, kao da se ništa promenilo nije, a sve se menja, napominje predsednik

VUČIĆ O IZBORIMA U FRANCUSKOJ: Svi mediji bruje o ogromnom strahu Evrope od pobede desnice u Francuskoj, LAŽU

Foto: Printscreen/PRVA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u gostovanju na TV Prva govorio je o vanrednim parlamentarnim izborima koji se danas održavaju u Francuskoj, te je istakao da se bespotrebno diže panika oko mogućnosti pobede desnice.

"Sve novine današnje kažu da je strah od pobede desnice u Francuskoj, pustite što iskreno mislim da nam je Makron bio neizmerna podrša uvek, ja svoj stav ne menjam onako kako vetar duva. Ne smem ni da vam kažem koliko je puta Makron Srbiji pomogao i hvala mu na tome, da je pomogao zna Ana i još nekolicina ljudi. Svi mediji bruje o orgmonom strahu Evrope, lažu, to je narativ koji se pravi, tačno u okruženju oko nas, šta god mi da uradimo Srbi dižu glavu i oni su problem", kazao je predsednik.

Imaju isti modus operandi, kao da se ništa promenilo nije, a sve se menja, napominje on.

"To je kao kad imate protivnike ovde koji kažu upašćemo u Skupštinu da preotmemo vlast. Menjaju se vremena u politici", ističe Vučić.

Podsetimo, u Francuskoj je danas počeo prvi krug vanrednih parlamentarnih izbora, na kojima je više od 49 miliona glasača pozvano da izabere 577 poslanika Nacionalne skupštine, a koji bi na vlast, prvi put posle Drugog svetskog rata, mogli da dovedu krajnju desnicu. Izbore je raspisao francuski predsednik Emanuel Makron nakon ubedljive pobede stranke Nacionalno okupljanje (RN) nad centrističkim savezom predsednika te države Emanuela Makrona na izborima za Evropski parlament održanim 9. juna.

Francusko društvo odavno nije bilo toliko polarizovano na levicu i desnicu a sve predizborne ankete daju prednost krajnje desničarskoj RN, koja, međutim, verovatno neće osvojiti apsolutnu većinu glasova da bi mogla samostalno da vlada narednih pet godina.

Ako na izborima RN ili levičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvoji apsolutnu većinu (najmanje 289 poslaničkih mesta), Makron će morati da izabere premijera iz redova pobedničke koalicije, koji će izabrati svoje ministre, odnosno nastupiće kohabitacija predsednika i premijera iz suprotnog političkog tabora. U slučaju da ishod izbora bude osvojena relativna većina u parlamentu (230 poslaničkih mesta), pobednik će morati da sklapa saveze koji bi omogućili donošenje zakona, odnosno funkcionisanje parlamenta.

Prema anketi instituta IFOP - Fiducial - Sud Radio od 26. juna, RN 28-godišnjeg Žordana Bardele - stranka u kojoj je Marin le Pen sada potpredsednica, osvojiće 36 odsto glasova u prvom krugu, ispred saveza levičarskih partija NFP-a (28,5 odsto) i koalicije Zajedno predsedničke većine (21 odsto) a desničarski Republikanci i ostali na desnom političkom spektru tek 6 odsto glasova. Alijansa Zajedno je autsajder na parlamentarnim izborima, a na njeno formiranje pozvao je francuski predsednik nakon što je njegova stranka Preporod pretrpela poraz Nacionalnog okupljanja na izborima za EP 9. juna.

Makron je nedavno upozorio birače da bi opredeljivanje za krajnje desničarsku RN, ili krajnje levičarsku stranku Nepokorena Francuska (deo saveza NFP u kojem su još Zeleni,Socijalistička partija,NPA...) dovelo Francusku u opasnost od političkog konflikta, pa čak i građanskog rata.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (21)

Loading
Ana

30.06.2024 10:58

Pobedice Makron,veliki prijatelj Srpskog naroda i predsednika Vucica.

Rada

30.06.2024 11:03

Hvala Makronu za sve sto je ucinio za Srbiju.

Ana

30.06.2024 11:04

Ko god pobedio u Francuskoj, Srbija ce nastaviti svojim putem napretka.

Coka

30.06.2024 11:08

Makron je veliki prijatelj Srbiji.