VAŽAN DAN! Ministar Vesić prisustvovao otvaranju galeriju rukotvorina ETNO mreže u Zindan kapiji na Beogradskoj tvrdjavi.

Autor:

Vesti

12.07.2024

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je veliki dan za Beograd i Srbiju.

VAŽAN DAN! Ministar Vesić prisustvovao otvaranju galeriju rukotvorina ETNO mreže u Zindan kapiji na Beogradskoj tvrdjavi.

Foto: Kosovo Online

U Zindan kapiji na Kalemegdanu danas su Etno mreža i NALED svečano otvorili izložbeno-prodajnu galeriju Etno mreže, u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića.

Etno mrežu čine prozvođači rukotvorina iz cele Srbije, čiji je cilj očuvanje tradicionalnog nasleđa kroz osposobljavanje i ekonomsko osnaživanje žena i mladih.

Ministar Vesić je istakao da je upravo zato i  važno da Etno mreža bude na Kalemegdanu, jer je tu istorija Beograda.  

"Važno je i zbog toga jer je ovo jedno od tri najposećenija mesta kada je reč o stranim turistima u Beogradu, što znači da će oni sada imati priliku da se upoznaju i da kupe nešto od onoga što je autentična srpska narodna radinost", rekao je Vesić. 

Dodao je da se uz pomoć partnera iz Kanade, Evropske unije, SAD, Norveške, Slovačke čiji ambasadori u Beogradu su takođe prisustvovali otvaranju galerije, zajednički promoviše lepota našeg kontinenta.  Pozvao je sve koji su u mogućnosti da se nastavi sa obnavljanjem Beogradske tvrđave.  

"Ona je dragulj Beograda i Vlada Srbije bi sa gradom Beogradom trebalo da radi, kako bi se Beogradska tvrđava potpuno obnovila", naglasio je ministar. 
  
Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je istakla da je namera ove organizacije da se ovaj prostor stavi na turističku mapu grada i uveže sa turističkim vodičima i agencijama.  

"Cilj nam je da neke grupe turista koji dolaze u Beograd i na Kalemegdan posete naš prostor jer mi nudimo autentičan proizvod rađen rukom", rekla je ona.  

Dodala je i da je plan da se širi saradnja sa institucijama i ustanovama grada Beograda i da se za decu i mlade omoguće radionice koje će pomoći da se očuva naše nasleđe kroz prenošenje znanja na generacije koje dolaze.  

Izrazila je nadu da će Etno mreža ove godine dobiti svoje mesto u Ložionici koja se rekonstruiše i postaje kreativni hab Beograda i Srbije.  

"Verujemo da naše kulturno nasleđe, pored ovakvog prostora, zaslužuje izlog u Knez Mihailovoj ulici jer verujemo da lepote i bogatstvo našeg nasleđa zaslužuju da se nađu u centralnoj gradskoj zoni u prostoru koji može da primi i velike državne delegacije i strane zvaničnike na ponos svih nas, koji su za razvoj građana Srbije", istakla je ona.  

Na pomoći u otvaranju galerije zahvalila je Ambasadi Kanade u Srbiji, USAID-u i Evropskoj uniji a posebno ministru građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goranu Vesiću koji je svojevremeno kao zamenik gradonačelnika Beograda pomogao da se nađe prostor za izlaganje etno rukotvorina Srbije.  

Ambasador Kanade u Srbiji Džajlz Norman je istakao da bez pdrške Vlade Srbije i grada Beograda ne bi bilo ove galerije kao mesta na kome vredne i kreativne žene i mladi mogu da pokažu svoje rukotvorine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading