SRBIJA UPUTILA PISMO GENERALNOJ SKUPŠTINI UN ZBOG BEĆIROVIĆA: Izlizanim narativom o "Velikoj Srbiji" pokušava da oživi konflikte iz devedesetih

Autor:

Vesti

26.09.2024

07:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsedavajući Predsedništva BiH Denis Bećirović izneo gnusne laži

SRBIJA UPUTILA PISMO GENERALNOJ SKUPŠTINI UN ZBOG BEĆIROVIĆA: Izlizanim narativom o "Velikoj Srbiji" pokušava da oživi konflikte iz devedesetih

Foto: Tanjug/AP Photo/Seth Wenig

Srbija je uputila pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija i predsedniku Generalne skupštine UN, kao odgovor na istupanje predsedavajućeg Predsedništva BiH Denisa Bećirovića pred tom organizacijom, a u kojem je on, kako se navodi, izneo niz neosnovanih i malicioznih optužbi na račun Srbije i srpskog naroda, saznaje Tanjug. 

U pismu se upozorava na pokušaj Bećirovića da zloupotrebom izlizanog narativa o "Velikoj Srbiji" oživi u regionu konflikte iz devedesetih godina prošlog veka.

Naglašava se i da je političko rukovodstvo Srbije kontinuirano i u svakoj prilici iskazivalo podršku teritorijalnom integritetu BiH, što Bećirovićeve optužbe da je Srbija nekome pretnja čini još malicioznijim.

Kako je istaknuto u pismu, Srbija nije pretnja miru, već je orijentisana ka budućnosti, što izaziva nelagodu kod onih koji bi da region vrate u mračnu prošlost.

Stav Srbije je, kako se navodi u pismu, da se mora uložiti napor da se, umesto potpaljivanja starih strahova, stvori politička klima za pomirenje, saradnju i trajan mir u regionu zapadnog Balkana.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Bećirovićeve namere su jasne

Da ironija bude veća, bošnjački političari u BiH optužuju Srbiju za pretnje, iako su oni sami sistematično rušili Dejtonski sporazum, otimajući proteklih godina oko stotinu nadležnosti koje su tim sporazumom garantovane Republici Srpskoj, navodi se u pismu.

U pismu se podseća i da je Bećirović pred Generalnom skupštinom UN govorio bez platforme koju je odobrilo Predsedništvo BiH, čime je prekršio zakone sopstvene zemlje.

U zaključku pisma navodi se da Srbija ostaje čvrsto opredeljena za mir, dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, i da će upravo to biti srpski odgovor onima koji nastoje da provociraju tenzije i nesuglasice na Balkanu.

Bećirović je pred Generalnom skupštinom izneo tvrdnje da rukovodstvo Srbije preti suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, kao i da su "velikodržavne aspiracije Srbije prema teritorijama drugih zemalja u regionu, suštinski razlozi zbog kojih su BiH i Zapadni Balkan izloženi novim opasnostima".

Reakcija Marka Đurića

Republika

Foto: ATA Images

Đurić hitno reagovao

Reagujući na Bećirovićev govor u GS UN,  šef srpske diplomatije Marko Đurić je istakao da je Bećirović "svojim delovanjem pokazao da maligno pokušava da podrije Dejtonski poredak unutar BiH, da zemlju Srbiju koja godinama i duže od dve i po decenije dosledno i snažno podržava teritorijalni integritet BiH, naravno integritet Republike Srpske i Federacije u okviru BiH, optuži pred međunarodnom javnošću, pokazujući time da mu nije stalo do regionalne saradnje, do dobrosusedskih odnosa".

- Zaista ništa pametnije od Denisa Bećirovića nismo ni očekivali, nego da bruka svoju zemlju pred svetom pokušavajući da lažno i maliciozno optuži susednu i prijateljsku Srbiju - izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (21)

Loading
Stefan

26.09.2024 07:50

Becirovic propali novinar mrzitelj svega sto je Srpsko ostavi Becirovicu Srpski narod na miru bagro propala mrziteljska

Vanja

26.09.2024 08:31

Očigledno je da Bećiroviću smeta jaka i uspešna Srbija, pa jeftinim izlizanim izmišljotina pokušava da nam naudi.

Moz

26.09.2024 08:31

Nije trebalo pismo da ide Generalnoj skupštini UN, već direktno najeminentnijim psihijatrima. Jer Bećiragom i njegovim sarajevskim drugarima samo psihijatri trbea da se bave.

Stole

26.09.2024 08:47

Bećirović i Kurti imaju zadatak da isprovociraju sukob sa Srbijom i da nas uvuku u rat sa NATO paktom, moramo biti oprezni.