SANKCIJE ZBOG TERORA NA SEVERU KOSMETA! AMERI ZAVRĆU RUKE KURTIJU

Autor:

Vesti

27.09.2024

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Takozvana kosovska policija isključena iz programa obuke u FBI i Maršal centru

SANKCIJE ZBOG TERORA NA SEVERU KOSMETA! AMERI ZAVRĆU RUKE KURTIJU

Foto: Profimedia, Tanjug/Dopisnik KiM

Na zapadu izgleda polako gube strpljenje za režim Aljbina Kurtija, takozvanog kosovskog premijera, jer ne samo da ne čini ništa da bi smirio situaciju već naprotiv stalno provocira nove tenzije u južnoj srpskoj pokrajini. Sad je Kurtiju udarena packa time što specijalne jedinice takozvane kosovske policije neće učestvovati u međunarodnom programu obuke koji organizuje i podržava SAD.

ŽALOPOJKE IZ PRIŠTINE

Ovakav potez usledio je kao mera sankcionisanja nakon zatvaranja institucija na severu Kosova koje su radile u sistemu Srbije.

Podsetimo, Kurtijev teror, kao i pravno i institucionalno nasilje nad Srbima na severu KiM nastavljeno je i odlukom da se takozvanoj kosovskoj policiji dodeli uzurpirana zgrada u kojoj su usluge građanima pružali Kancelarija za KiM, Fond PIO, Centar za socijalni rad i Kosovskomitrovački upravni okrug.

Premijer Vučević: Sledeća meta mu je univerzitet

Premijer Miloš Vučević rekao je bi sledeća meta Prištine mogao da bude Univerzitet u Prištini s privremenim sedištem u severnom delu Kosovske Mitrovice, koji Priština želi da ukine.

- Oni smatraju da univerzitet suštinski daje dodatnu snagu srpskom narodu da opstane. To bi mogla biti sledeća meta napada Kurtija i njegovog režima. Priština neće odustati, ići će do vrtića i obdaništa, do gašenja svega - rekao je premijer Vučević.

- Nekoliko obuka kosovske policije koje su donedavno vođene u saradnji s američkom ambasadom otkazane su. Sve je to urađeno kao vid sankcija za delovanje vlade i policije na severu Kosova, kada su zatvorile srpske paralelne opštine - preneo je Dukađini, pozivajući se na neimenovane izvore.

Bivši šef policije Rašit Ćalaj potvrdio je da se obuke ne održavaju. Prema njegovim rečima, zvaničnici kosovske policije isključeni su iz obuka održane u Maršal centru u Nemačkoj, a zatim u FBI.

GRENEL: SRBIJU I SAD VEŽE ISKRENO PRIJATELJSTVO

Bivši izaslanik Bele kuće za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel izjavio je da je situacija po pitanju KiM bila bolja za vreme administracije Donalda Trampa i da nije siguran da Kamala Haris zna gde je Balkan. Međutim, on je naglasio da Srbiju i SAD vezuju duga istoriju odnosa i iskreno prijateljstvo bez obzira na to ko će pobediti na predsedničkim izborima u novembru.

- U kontaktu sam s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Moj savet je uvek bio da se Srbija približi zapadu i SAD i da se udalji od Rusije i Kine. Drago mi je što Srbija napreduje u tehnologijama i veštačkoj inteligenciji jer to znači nova radna mesta - rekao je Grenel.

- Znate da je Kosovo jedno od retkih u regionu koje je godinama slalo policajce u FBI. Na našu žalost, uzalud smo poslednjih godina obavili selekciju kandidata, jer zbog mera koje je SAD primenio prema Kosovu, odnosno našoj policiji, neće biti obuke u FBI i Maršal centru - rekao je Ćalaj.

TEŠKE POSLEDICE

Bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova u Prištini Valjdet Hodža kazao je da nedostatak adekvatne obuke u velikoj meri šteti kosovskoj policiji, ali da je značajno teža simbolična poruka te sankcije. 

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije kaže za Srpski telegraf da definitivno deo administracije Stejt departmenta smatra da je ponašanje Kurtija i njegovih jurišnika nedopustivo.

- Svakako, on računa da će mu podrška drugog dela američkog establišmenta biti dovoljna. Sve ovo, međutim, deluje kao opomena pred isključenje. Sve će biti jasnije posle novembarskih predsedničkih izbora u SAD - kaže Miletić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading