JASNA PORUKA DA ULAGANJE U SRBIJU IMA DOBAR INVESTICIONI KARAKTER: Profesor Savić o značaju investicionog rejtinga!

Autor:

Vesti

05.10.2024

14:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nebojša Savić je dodao da ovaj rejting pokazuje da može da se ulaže pre svega u predrađivačku industriju.

JASNA PORUKA DA ULAGANJE U SRBIJU IMA DOBAR INVESTICIONI KARAKTER: Profesor Savić o značaju investicionog rejtinga!

Foto: Tanjug/Z. Zestić

Profesor FEFA fakulteta Nebojša Savić izjavio je danas da je za svaku privredu, pa i za one najrazvijenije, veoma važno koji investicioni rejting ima.

- Suština investicijanog rejtinga je poruka koja se šalje investitorima u smislu koliko je interesantno i značajno ulagati u neku zemlju - rekao je on za Tanjug povodom povećanja kreditnog rejtinga Srbije na investicioni, na nivou "BBB-" sa stabilnim izgledima za njegovo dalje poboljšanje.

Kako je objasnio Savić, visok investicioni rejting pokazuje da treba ulagati u zemlju koja ga poseduje, dok nizak rejting znači da ta zemlja nije baš preporuka, ali da to ipak ne znači da neko neće u te zemlje ulagati.

- Srbija je sada praktično prvi put, da ne kažemo, posle nekoliko godina dobila investicioni rejting na nivou BBB-, a pre toga smo imali BB+ a to je neinvesticioni rejting. Sada se šalje jasna poruka da ulaganje u Srbiju ima dobar investicioni karakter, odnosno da treba i može slobodno da se ulaže u Srbiju - rekao je Savić.

Prema njegovim rečima, ovim novim rejtingom praktično se investitorima kaže "ulažite u Srbiju jer su rizici ulaganja mnogo manji nego što su bili ranije".

- Ovaj rejting znači da će efekat ulaganja u Srbiju biti manje rizičan i da može da se ulaže u zemlju, a ta nova ulaganja znače povećanje stranih direktnih investicija, koje su kod nas i do sada bile na relativno visokom nivou, a posebno na visokom nivou u odnosu na susedne zemlje - objasnio je Savić.

On je dodao da ovaj rejting pokazuje da može da se ulaže pre svega u predrađivačku industriju, jer, kako je objasnio, mi imamo tu prednost da kroz ovaj talas industrijalizacije sada hvatamo korak sa naprednim privredama u tranziciji. Na pitanje šta ovaj rejting znači za građane, Savić ističe da on otvara mogućnost da za nova radna mesta, nove fabrike, novi proizvodni potencijali, a samim tim i da se dobijaju i više plate.

- Suština današnje situacije u svetskoj privredi je takva, da se vodi velika borba ko će da ovlada industrijskom proizvodnjom u uslovima kada dolazi defragmentacija svetske privrede i kad su razbijeni lanci urednosti. Ovo sada omogućava Srbiji da možemo da zahvatimo jedan deo tog kolača koji se sada seli u Evropu jer se smanjuje angažovanje Kine ili će se iz zapadne Evrope seliti u susedne zemlje zbog toga što je skupa radna snaga u tim zemljama - kazao je on.

Savić je podsetio i da je proces dobijanja investicionog rejtinga na nivo "BBB-" trajao i da se u stručnim krugovima očekivalo da ćemo taj rejting dobiti još 2018. ili 2019. godine, ali da je pandemija to tada prekinula.

- Sada smo sa zadovoljstvom posle pandemije i posle visoke inflacije dobili ovaj investicioni rejting koji u stvari znači da je ekonomska situacija u zemlji vrlo stabilna - rekao je sagovornik Tanjuga.

Profesor je kazao i da je inflacija vraćena u koridor, da imamo sasvim dobra strana ulaganja, kao i rezerve s kojima možemo da servisiramo naše obaveze. Savić je naglasio i da treba da sačekamo i vidimo da li će i preostale dve renomirane svetske rejting agencije odreagovati na sličan način i potvrditi ovaj rejting.

- Logično bi bilo da i one odreaguju na sličan način i da i od njih dobijemo priznanje za ono što smo ostvarili. Ovde se radi o podacima i ovo nije subjektivno mišljenje da sad neko procenjuje. Međutim, te agencije imaju intervale kada to objavljuju i sad treba da sačekamo - zaključio je Savić. Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "S&P" Global Ratings povećala je kreditni rejting Srbije na investicioni, na nivou "BBB-" sa stabilnim izgledima za njegovo dalje poboljšanje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading