SKUPŠTINA NASTAVILA RAD! Raspravlja se o Izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima

Autor:

Vesti

07.10.2024

11:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brnabić je na početku sednice u 10.00 sati konstatovala da nema kvoruma

SKUPŠTINA NASTAVILA RAD! Raspravlja se o Izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima

Foto: Tanjug

U Skupštini Srbije nastavljena je  sednica utvrđivanjem dnevnog reda, a pošto je konstatovano da u sali parlamenta ima 223 poslanika i da postoji kvorum za rad.

Prethodno je predsednica Skupštine Ana Brnabić zamolila poslanike vladajuće koalicije da obezbede većinu za kvorum.

Brnabić je na početku sednice u 10.00 sati konstatovala da nema kvoruma i odredila jednočasovnu pauzu, pošto je u sistem kartice ubacilo samo 67 poslanika opozicionih stanaka koji su tražili da se raspravlja o Izmenama zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Prisutni poslanici Srpske napredne stranke i drugih stranaka vladajuće koalicije koji su bili u sali nisu se registrovali za prisustvo na sednici.

Na prvoj sednici redovnog jesenjeg zasedanja bilo je predviđeno razmatranje izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma, a koji je podnela grupa od 86 poslanika svih opozicionih partija kao i samostalni poslanici.

Prema Poslovniku o radu parlamenta, ako na početku nema kvoruma sednica se odlaže za sat vremena, a ako ni tada nema dovoljno poslanika sednica se odlaže za sledeći dan. 

Brnabić: Litijum važna tema za građane

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je sve spremno za sednicu parlamenta na kojoj će se raspravljati o predlogu opozicije da se zabrani istraživanje, eksploatacija i prerada litijuma i bora, ističući da je to važna tema za građane koji su uplašeni, ali da je predlog zakona nepotkovan i da ga je trebalo vratiti na doradu.

Brnabić je za RTS rekla da je neverovatno da su predstavnici opozicije insistirali da predsednik Aleksandar Vučić ne dođe na sednicu o litijumu, a reč je o gorućem pitanju u Srbiji i ukazala da to pokazuje da ne veruju u snagu svojih argumenata.

Predsednica Skupštine je istakla da je predsednik Vučić o temi litijuma razgovarao sa svim zainteresovanim stranama na lokalu, a da opozicija ne poziva na razgovore one sa kojima se ne slaže, već je to uzak krug ljudi gde svi isto misle.

- Predsednik Srbije ima najveći legitimitet, a ne zovete ga da čujete šta ima da kaže, to je čovek koji je pričao sa istomišljenicima i neistomišljenicima - naglasila je Brnabić.

Prema njenim rečima, predstavnici opozicije žele da izbegnu predsednika Vučića zbog ogromnog straha od njegovih argumenata.

- Sramotno je da se od parlamenta pravi politički rijaliti, a ovakav predlog zakona je nepotkovan i neargumentovan i nikada ne bi trebalo da se nađe na plenumu, da smo ga vratili na doradu rekli bi da ne smemo da razgovaramo o tome - navela je predsednica Skupštine.

Brnabić je istakla da je reč o blamantnom predlogu zakona koji unižava parlment i morao je biti vraćen na doradu.

Prema njenim rečima, ovako nešto u istoriji Srbije se nije našlo u Skupštini.
Na pitanje hoće li poslanička grupa SNS-a podnositi amandmane, kaže da to neće učiniti, jer je nemoguće popraviti predlog zakona.

- Apelujemo na opoziciju da se ne bavimo političkim rijalitijem, moramo da se vratimo ozbiljnom radu - istakla je Brnabić.

Podsetila je da je u prethodna tri dana Srbija dobila investicioni kreditni rejtnig, imali smo posetu predsednika UAE i predsednik Vučić je otvorio obilaznicu oko Gornjeg Milanovca. 

- Neverovatno je da nam dolaze ovakvi državnici, za ovako brojčano malu zemlju, a bili su Makron, Šolc, predsednik Kine. Ništa od toga nama nije politička vest - kaže Brnabić.

Prema njenim rečima, otvaranje obilaznica, auto-puteva, fabrika više nije vest, otvaranje kompanija nije vest, ali ljude zanima sednica o litijumu, koja je, kako ističe, politički rijaliti.
U Skupštini Srbije sutra počinje nova sednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a to je predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je podnelo 86 poslanika.
 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (29)

Loading
Tanja

07.10.2024 11:54

Opozicija ponovo pokazuje da se bavi političkim igricama umesto da se fokusira na važna pitanja za građane.

Ana

07.10.2024 11:55

Skupstina nastavila rad i nadamo se danas korisnoj i normalnoj sednici jer je vazna tema u putanju.

Samotaki

07.10.2024 11:55

Rasprava o litijumu je od suštinskog značaja! Naš prirodni resurs treba pažljivo razmotriti, ali politika ne bi smela da se pretvori u rijaliti.

Samotaki

07.10.2024 11:56

Sramota je što opozicija odbija razgovor sa Vučićem, čovekom koji je otvoren za dijalog sa svim stranama. To pokazuje koliko su slabi njihovi argumenti.