DANAS KRAJ SEDNICE O LITIJUMU! Brnabićeva: Sledeća na dnevnom redu DEBATA O UVOĐENJU OBAVEZNOG VOJNOG ROKA

Autor:

Vesti

10.10.2024

11:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuju nas razgovori o još jednoj gorućoj temi.

DANAS KRAJ SEDNICE O LITIJUMU! Brnabićeva: Sledeća na dnevnom redu DEBATA O UVOĐENJU OBAVEZNOG VOJNOG ROKA

Foto: Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da očekuje da danas bude završena rasprava o litijumu i izmenama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koje je predložila opozicija i da poslanici glasaju, a da će parlament u nastavku redovnog zasedanja zatim preći na predloge važnih zakona za zemlju, uključujući i set zakona koji se tiče dodatne podrške našem narodu na AP KiM.

- Ja verujem da postoji velika verovatnoća da danas konačno i završimo tu raspravu, jer je ostalo sada opoziciji nešto malo vremena po poslaničkim grupama. To je otprilike nekih sat i po do dva sata, tako da ćemo mi dalje voditi raspravu, ali nadam se i mislim da bi bilo dobro, ozbiljno i odgovorno sa naše strane da je ovo sad i četvrti dan rasprave, da danas to privedemo kraju i ako možemo, glasamo o tom predlogu zakona - rekla je predsednica parlamenta.

Gostujući na Pinku, Brnabićeva je ponovila da će poslanička grupa SNS glasati protiv predloga zakona opozicije i to, kako je rekla, s obe ruke.

- To je ono što je važno. Dakle, mi ćemo se boriti za zdravlje građana, životnu sredinu. Mi ćemo se boriti za institucije, za vladavinu prava, za poštovanje naših zakona - rekla je ona.

Republika

Foto: Printscreen/Youtube/ParlamentSrbija

SNS će glasati protiv

Naglasila je da naš Zakon o rudarstvu kaže da nikom ne možete da date pravo na eksploataciju ukoliko studija o proceni uticaja na životnu sredinu pokaže da taj projekat ne može da se izvede bezbedno po  zdravlje i životnu sredinu.

- Tako da ćemo mi poštovati naše zakone. Naši zakoni su dobri - istakla je ona.

Dodala je da će se, kada bude završena rasprava o litijumu,  skupština vratiti na važne stvari.

- I da se onda vratimo na one stvari koje su važne za Narodnu skupštinu, a to je svakako čitav set zakona koji se tiče dodatne podrške našem narodu na Kosovu i Metohiji, kao što je to inicirao predsednik Aleksandar Vučić, zatim dijalogu i debati u Skupštini oko uvođenja vojnog roka - navela je Brnabić.

Ona je dodala da će pred poslanicima biti i dopune Zakona o subvencijama za poljoprivrednike, odnosno dodatnim sredstvima koja su predviđena rebalansom.
Baviće se i izmenama i dopunama Krivičnog zakonika kako bi prosvetarima obezbedili poseban status, "ali kako bi rešili još neka druga pitanja koja su vezana recimo za udese u saobraćaju, dodatno pooštravanje kaznene politike za nasilje u porodici, za femicid, što je takođe inicijativa predsednika Aleksandra Vučića", navela je Brnabićeva.

Dodala je da ima još mnogo stvari koje treba da se nađu na dnevnom redu Narodne skupštine u redovnom zasedanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (27)

Loading
ada

10.10.2024 11:27

Na poslednjem danu sednice očekuju se ključne odluke koje će oblikovati budućnost eksploatacije litijuma u Srbiji.

nena

10.10.2024 11:27

Diskusije su bile žustre, sa različitim mišljenjima o prednostima i rizicima vezanim za projekte eksploatacije

nena

10.10.2024 11:28

Posebna pažnja posvećena je potrebama i stavovima lokalnih zajednica koje bi mogle biti pogođene.

nena

10.10.2024 11:29

Pitanje ekoloških standarda i zaštite životne sredine ostaje u fokusu, s naglaskom na održivost.