SUSRET TROJICE VELIKIH LIDERA: Sutra sastanak predsednika Vučića s Orbanom i Ficom

Autor: LJUBINKA MIJUŠKOVIĆ

Vesti

21.10.2024

19:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema sumnje da će ova trilaterala u Slovačkoj uzburkati duhove u zapadnim centrima moći

SUSRET TROJICE VELIKIH LIDERA: Sutra sastanak predsednika Vučića s Orbanom i Ficom

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, sastaće se danas na trileteralnom samitu s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i premijerom Slovačke Robertom Ficom u Komarnu, u Slovačkoj. Nema sumnje da će ovaj sastanak uzburkati duhove zapadnih centara moći jer je reč o praktično jedinoj trojici slobodarskih lidera u Evropi - državnicima koji svoje države vode onako kako je to najbolje za njih, a ne onako kako Evropa i svet od njih očekuju.

DOBROBIT ZEMLJE NAJPREČA

Zbog toga su stalno i izloženi ucenama, pretnjama, pritiscima, a na Fica je pucano pre nekoliko meseci. Predsednik Srbije je izložen pritiscima kako na unutrašnjem tako i spoljašnjem planu. Zamera mu se što ne popušta po pitanju Kosova, ali i što odbija da uvede sankcije Rusiji.

Orban je odavno dobio epitet "lošeg dečka Evrope" jer odbija da u potpunosti prihvati odluke EU, čiji je i Mađarska deo. Orban je, podsetimo, u više navrata kritikovao bezrezervnu pomoć Evrope Ukrajini, a zamera mu se i prijateljstvo s Moskvom i liderom Rusije Vladimirom Putinom.

Novi zamah suverene politike

Karanović konstatuje i da je u poslednjih nekoliko godina Višegradska grupa, kao desno krilo suverenističke zone, malo posustala:

- To se desilo pre svega zbog uticaja velikih sila, ali predsednik Vučić, premijeri Orban i Fico, novim zamahom centralnoevropske politike nude jednu drugačiju viziju sveta. Ta kičma trebalo bi da predstavlja medijatora i sponu između zavađenih istoka i zapada. S druge strane, zona je u potpunosti uklopljena u poredak evropskih integracija i baš teme narednog samita pokazuju koliko tri državnika, a posebno predsednik Vučić, razumeju izazove za EU, s jasnim predlozima kako bi te izazove trebalo prevazići.

Kada je reč o Robertu Ficu, i on je jedan od retkih državnika kome je prioritet dobrobit isključivo zemlje koju vodi, a ne šta uticajne zemlje očekuju od njega. Fico je u maju ranjen, kada je na njega ispaljeno četiri metka iz neposredne blizine, a napadač je kasnije identifikovan kao pesnik Juraj Citula (71). Posle oporavka, Fico se vratio na posao rečima: "Dragi progresivni mediji i opozicijo, izvinjavam se što sam preživeo."

Posle atentata na Fica, na meti bili Vučić i Orban

Spoljna obaveštajna služba Rusije saopštila je 22. maja da je pokušaj ubistva slovačkog premijera pokazao da "globalističke totalitarno-liberalne elite kreću u otvoreni politički teror protiv svojih protivnika".

Kako je služba saopštila, "pristalice zapadne elite u brojnim komentarima na društvenim mrežama odobravale su taj zločin i pozivale na likvidaciju drugih nacionalno orijentisanih lidera, posebno premijera Mađarske Viktora Orbana i predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

Ognjen Karanović iz Centra za društvenu stabilnost kaže da Vučić, Orban i Fico, novim zamahom centralnoevropske politike, nude jednu drugačiju viziju sveta.

BRILJANTNA DIPLOMATIJA

- Zahvaljujući briljantnoj diplomatiji i drugim političkim veštinama, kao i autoritetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u evropskim i međunarodnim krugovima, nastavlja se snažno pozicioniranje Srbije kao "trećeg pršljena" u "centralnoevropskoj kičmi", koju čine suverenističke evropske države Srbija, Mađarska i Slovačka, kao i njeni državnici.

Šta im je zajedničko

- ne podležu pritiscima moćnih
- vode nezavisnu politiku
- izloženi su stalnim ucenama i pretnjama
- bore se s pritiscima i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu

Prethodno, i u nemogućim uslovima, predsednik Vučić presudno je uticao na formiranje Otvorenog Balkana, kao levog krila velike suverenističke zone Evrope od Baltika do Jadrana - navodi Karanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (37)

Loading
Sasa

21.10.2024 19:07

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, sastaće se na trileteralnom samitu s premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i premijerom Slovačke Robertom Ficom u Komarnu, u Slovačkoj.

Zeljko

21.10.2024 19:07

Trojica najvećih lidera u Evropi trenutno

Vasa

21.10.2024 19:08

Veliki prijatelji Srbije i znacajna podrska u ovim teskim vremenima za ceo svet.

Milan

21.10.2024 19:08

Vučić i pored svakodnevnih udaraca nastavlja da radi u interesu Srbije.