PRIČALI SU DA ĐAVO VUČE SVE KONCE! Ovako je veliki srpski naučnik Pavle Savić govorio o otporu protiv napretka!

Autor:

Vesti

22.10.2024

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

O protivljenju svakom vidu napretka je govorio i Pavle Savić, srpski fizičar, hemičar i akademik, osnivač Instituta za nuklearne nauke "Vinča".

PRIČALI SU DA ĐAVO VUČE SVE KONCE! Ovako je veliki srpski naučnik Pavle Savić govorio o otporu protiv napretka!

Foto: Printscreen/Youtube/Marko Randjic

Akademik Pavle Savić, srpski fizičar i hemičar, jednom prilikom tokom svoje briljantne karijere govorio je o naglabanjima koja nastaju kako u narodu, tako i u naučnim krugovima, kada se društvo nađe u takvom istorijskom momentu da treba da usvoji nešto novo što će dovesti do nekog većeg napretka.

O protivljenju svakom vidu napretka je govorio i Pavle Savić, srpski fizičar, hemičar i akademik, osnivač Instituta za nuklearne nauke "Vinča".

On je u intervjuu za NiN, krajem 70-ih godina, uporedio antinuklearnu histeriju sa uvođenjem železnice.

- Mislim da se događaju iste stvari kao u vreme prve železnice. Kada je prva železnica trebalo da krene, govorilo se i u ozbiljnim naučnim krugovima o tome kako će železnica doneti velike rizike, kako sam đavo vuče, kako pri velikoj brzini (a išla je 15km/h), mora stradati ljudski organizam, kako će žene pobacivati, pa su dizane i ograde uz železničku prugu da ljudi ne bi kvarili oči od “jureće” železnice. Tako je, otprilike, i sa rizicima od nuklearnih centrala - govorio je Pavle Savić krajem 70ih.

Foto: Printscreen/Youtube/rts

Pavle Savić o napretku

Upravo ovo o čemu je veliki akademik govorio pre nekoliko decenija jeste ono što i danas vidimo u našem društvu - delu političkih aktivista, ali i delu naučne zajednice.

Deo opozicionih političara i aktivista održali su tokom vikenda blokade puteva, kako bi izrazili protest zbog najavljene eksploatacije litijuma. U borbi protiv rude i iskopavanja iste, opozicioni aktivisti ne libe se da posegnu i za čistim neistinama. Tvrdnje da će biti 40 ili 60 rudnika u Srbiji, da će naša zemlja postati pustinja zbog kiseline ili zatrovane vode, jedan su od ovakvih primera. 

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading