SUTRA NOVA TURA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE! Sastanak delegacija u Briselu!

Autor:

Vesti

23.10.2024

13:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Glavni pregovarači Beograda i Prištine poslednji put su se sastali 17. septembra, takođe u prestonici Belgije.

SUTRA NOVA TURA DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE! Sastanak delegacija u Briselu!

Foto: IMAGO / imago stock&people / Profimedia

U Briselu će 24. oktobra na tehničkom nivou biti održana nova runda dijaloga Beograda i Prištine. Tokom poslednjeg sastanka, koji je održan 17. septembra, nije došlo do trojnog susreta delegacija Beograda i Prištine.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavni pregovarač Beograda Petar Petković rekao je da do susreta nije došlo jer je to odbio pregovarač Prištine Besnik Bisljimi, zbog toga što je delegacija Beograda insistirala na temama kao što su Zajednica srpskih opština, poštanske usluge, pitanje primene sporazuma i mere za zaštitu srpskog naroda.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine poslednji put su se sastali 17. septembra, takođe u prestonici Belgije, na odvojenim sastancima sa Miroslavom Lajčakom, specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine.

Tada nije održan trojni sastanak u okviru dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU.

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je danas da je na dnevnom redu sutrašnje runde dijaloga Beograda i Prištine u Briselu na nivou glavnih pregovarača potreba da "hitno počne primena Ohridskog sporazuma" i da se obe strane "konačno dogovore" oko napretka u dijalogu. 

- O sastanku glavnih pregovarača sa Kosova i Srbije sutra u Briselu u okviru dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU, mogu samo da kažem da je na dnevnom redu, kao i ranije, potreba da se hitno počne sa primenom Ohridskog sporazuma i potreba da obe strane konačno mogu da se dogovore oko napretka u dijalogu - rekao je Stano na brifingu za novinare na pitanje Tanjuga šta će biti na agendi sutrašnjeg nastavka dijaloga.

Na pitanje Tanjuga da li će biti trilateralnog sastanka Beograda i Prištine sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, on je rekao da se EU uvek trudi da zadrži uobičajeni scenario, ali da trilateralni sastanak "u velikoj meri zavisi od spremnosti obe strane da se sastanu u takvom trilateralnom formatu".

Lajčak je i nedavno izjavio da je "vreme da ozbiljno počne implementacija" sporazuma o normalizaciji odnosa.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading