SRBIJA IMA ZNAČAJNU TRGOVINSKU SARADNJU SA ČLANICAMA: Ministarka Mesarović o Rusiji i prijateljstvu sa BRIKS-om!

Autor:

Vesti

24.10.2024

13:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema njenim rečima Srbija ne bira stranu sveta, ne bira ni Zapad ni Istok, da je spremna da sarađuje sa svima koji poštuju teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje

SRBIJA IMA ZNAČAJNU TRGOVINSKU SARADNJU SA ČLANICAMA: Ministarka Mesarović o Rusiji i prijateljstvu sa BRIKS-om!

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Ministarka privrede Adrijana Mesarović izjavila je da Srbija ima veliku i značajnu trgovinsku saradnju sa zemljama članicama BRIKS-a, koje pokrivaju 45 odsto svetske populacije i 27 odsto svetskog bruto proizvoda.

- Srbiji je apsolutno mesto i na takvim tržištima - istakla je Mesarovićeva za RT Balkan.

Kada se radi o ekonomskoj saradnji sa Rusijom, ona je rekla da je ona na dobrom, zadovoljavajućem nivou, ali da ima potencijala da napreduje.

- Prošlu godinu smo završili sa 2,7 milijardi evra ukupne spoljne trgovinske razmene, deficit je na strani Srbije tu možemo još mnogo da uradimo. Za prvih osam meseci spoljnotrgovinska razmena iznosi 1,5 milijardi evra i u ukupnoj razmeni svakako je dominantan gas koji je Rusija izvozi - navela je Mesarovićeva.

Prema njenim rečima Srbija ne bira stranu sveta, ne bira ni Zapad ni Istok, da je spremna da sarađuje sa svima koji poštuju teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje, sa svima koji se zalažu za mir i žele da ekonomsku saradnju osnažuju na zdravim osnovama. Mesarović je istakla i da će se Srbija boriti "što duže bude mogla da se Rusiji ne uvedu sankcije", da naša zemlja nije za to, budući da kao država koja je bila pod sankcijama zna koliko je teško trpeti njihove posledice.

- Pritisci postoje, ali ćemo biti dosledni nezavisnoj politici. Rusija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, Rusija je glasala protiv rezolucije u UN kojom je srpski narod trebalo da bude označen kao genocidan i snažno podržava našu politiku kada je u pitanju KiM - istakla je Mesarovićeva.

Ona je podsetila da je postignut dogovor sa Rusijom oko isporuke gasa, kao i da je o tome nedavno govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

- Postignut je dogovor o količini: šest miliona metara kubnih plusa dva miliona metara kubnih za snabdevanje privrednih društava i još tri miliona metara kubnih fleksibilno u zavisnosti od potreba. Jako je važno da je postignut dogovor o ceni koja je opet niža od berzanske - istakla je Mesarovićeva.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading