HRVAT POSLAT DA UMEŠA PRSTE U EVROPSKI PUT SRBIJE! Tonino Picula planira da uđe u klinč s Beogradom?! EVO ŠTA JE REKAO O KOSOVU

Autor:

Vesti

25.10.2024

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci su veoma skeptični.

HRVAT POSLAT DA UMEŠA PRSTE U EVROPSKI PUT SRBIJE! Tonino Picula planira da uđe u klinč s Beogradom?! EVO ŠTA JE REKAO O KOSOVU

Foto: youtube/printscreen

Novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula oštrim izjavama i svađalačkim tonom prema našoj zemlji započeo je mandat na novoj funkciji, a nastavi li tako, teško da će išta postići, ocena je sagovornika Kurira.

Naime, Picula je odmah po imenovanju za izvestioca poručio da ono što je za Srbiju crvena linija koja se ne prelazi - priznanje tzv. države Kosovo - ne samo neophodna stavka već i nedovoljna.

- Meni se čini da su to važni elementi koji bi značili da Srbija zaista menja odnos prema političkim procesima koji su izrazito važni za nju i za njene susede. Ali, naravno, da pored toga postoji ceo niz elemenata specifičnih politika koje Srbija na svom putu do svog konačnog cilja mora i ispuniti. Ne možemo svesti to samo na jedan, dva ili tri elementa koji, koliko god da su važni, nisu dovoljni - kazao je Picula, ističući da ulazak u EU nije nimalo jednostavan proces.

Republika

Foto: youtube/printscreen

Tonino Picula

Takođe je najavio da će sliku o Srbiji stvarati ne samo kroz kontakte s predstavnicima vlasti nego i s predstavnicima civilnog sektora, akademske zajednice i, naravno, poslovne zajednice.

- Ti kontakti sigurno će mi pomoći da stvorim celovitiju sliku o stanju u Srbiji, o čemu ću izvestiti instituciju koja me je imenovala - kazao je.

Ovim izjavama Picula nije dobro počeo svoj mandat izvestioca, smatra bivši ambasador u Nemačkoj Milovan Božinović i za Kurir dodaje da, ako nastavi tim putem, neće ništa postići.

- On potvrđuje na samom početku reputaciju s kojom je preuzeo funkciju, da će biti u stalnom visokom polemičkom štimungu sa srpskim vlastima. To nije dobra preporuka da završi posao zbog koga je postavljen, iako je i sam rekao je da mu je cilj da se Srbija približi vratima EU. Politički je neodgovorno s njegove strane da misli kako će neki rezultat postići u svađi sa zvaničnom Srbijom. Njegov je prost zadatak da bude u jednom ozbiljnom dijalogu, gde će reći šta misli, ali jako mora da pazi na to gde i kako će kazati - ističe Božinović.

Kako napominje, Picula definitivno nije započeo mandat pod srećnom zvezdom.

"Picula najmanje odlučuje o nama"

Republika

Foto: Printscreen/Tanjug video

Branko Branković

Nekadašnji ambasador pri UN Branko Branković za Kurir ocenjuje da Tonino Picula najmanje odlučuje o ulasku Srbije u EU.

- Pre svega, to što je rekao taj predstavnik EU nikoga živog ne iznenađuje jer on nastavlja sa svojom politikom pokušaja da gde god može Srbiju stavi u stranu. To je čak i mnogo blaže nego što sam očekivao od njega. No, Hrvatska i još neke zemlje poput nje uopšte nisu one koje odlučuju, niti su odlučujuće kada je u pitanju prijem novih članova u EU, već će do toga doći kada velike zemlje o tome odluče. Eventualno protivljenje Hrvatske u tom slučaju završilo bi se po principu "ti mali od palube da ćutiš jer se zna ko kosi, a ko vodu nosi". A kada će to biti i pod kojim uslovima, videćemo, ali svakako će ponajmanje Picula o tome da odlučuje - naglasio je Branković.

- Više mu je stalo do tog oštrog, tj. svađalačkog tona i zaista se potvrđuje kod njega da se lako može dogoditi da u dijalog sa Srbijom unese nešto od one zatrovanosti srpsko-hrvatskog dijaloga koja se često sreće na drugim stranama. Iako mu se ne trebaju odmah osporavati sposobnosti, svakako nije dobro počeo i, ako ovako nastavi, neće ništa napraviti. Druga je stvar što ovde ima političkih struktura kojima odgovara neka svađa Srbije i EU, ali to nas ne približava nigde - konstatovao je Božinović.

Srbiji upućena jasna poruka

Biljana Pantić Pilja, narodna poslanica SNS i šef delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, za Kurir kaže da od Picule ne može ništa dobro da se očekuje.

Republika

Foto: Milos Tesic/ATAImages

Biljana Pantić Pilja

- Izbor Picule je vrlo jasna poruka našoj državi. Kada od toliko poslanika imenujete čoveka koji je u prethodnom periodu, prethodnih godina, jasno pokazivao animozitet prema Srbiji i građanima Srbije, onda ne možete ništa dobro da očekujete. I ne, nije problem što je Tonino Picula Hrvat, mada je i to vrlo upitno, već su problem njegovi stavovi. Svaka njegova izjava u njegovom prethodnom radu bila je uperena da iznosi vrlo oštre i neutemeljene kritike na račun naše države i na račun građana Srbije. Mi kao država nastavićemo da sarađujemo jer nama jeste cilj ulazak u Evropsku uniju, ali ovakve poruke u vidu izbora Picule nisu nimalo ohrabrujuće. Poverenje građana Srbije u samu EU zbog dvojakih aršina i licemerja pre svega prema Srbiji, ali i ovakvog izbora izvestioca, verujem da je u drastičnom padu - ocenila je Pilja.

(Kurir)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading