SVE ŠTO NISTE ZNALI (A TREBA DA ZNATE) O OBAVEZNOM SLUŽENJU VOJNOG ROKA! Dok ste u vojsci, traje pauza na rate kredita!

Autor:

Vesti

25.09.2024

22:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović: Naša je ideja da u ta dva i po meseca bude moratorijum na otplatu

SVE ŠTO NISTE ZNALI (A TREBA DA ZNATE) O OBAVEZNOM SLUŽENJU VOJNOG ROKA! Dok ste u vojsci, traje pauza na rate kredita!

Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane

Načelnik Generalštaba Milan Mojsilović izjavio je da Srbija kasni s uvođenjem obavezne vojne obaveze i dodao da je suština da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije.

- Svaki dan i godinu koje čekamo mi gubimo generacije mladih vojnika - objasnio je Mojsilović.

Za starije će biti manje od 75 dana

Prvo će biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. 

- Stariji će ići u centre za obuku i s njima imamo plan da radimo malo kraće od tih 75 dana - istakao je general Mojsilović.

On je istakao da će u prvih 30 dana, od predviđenih 75 koliko treba da traje obuka regruta, novi vojnici provesti na obuci za određenu vrstu gađanja, obuke za ličnu opremu, da će raditi vežbe koje se odnose na zaštitu, kao i sanitetsku obuku i obuku za prvu pomoć.

- Drugi mesec ulazimo u određenu taktičku obuku, da li ste strelac, puškomitraljezac... Uključeno je i dopunsko pešadijsko gađanje, dnevno i noćno, dok će se u onih poslednjih 15 dana raditi na realizaciji sadržaja u logorskim i terenskim uslovima - kazao je Mojsilović.

Mirovanje radnog odnosa

Mirovanje radnog odnosa mora biti zastupljeno u slučaju služenja vojnog roka. Kako je naveo Mojsilović, tako nešto moguće je u javnim preduzećima.

- Cenimo da nema mnogo slučajeva zaposlenih preko interneta u tim godinama, kad neko ima 19 godina - dodao je general.

Mojsilović je istakao da će u devet centara za obuku širom zemlje biti korišćen instruktorski pristup, dok će ostali vojnici po garnizonima sticati obuku i osposobljavanje unutar brigada i kopnene vojske.

- U jednoj klasi računali smo na do 20.000 vojnika-regruta. Na godišnjem nivou. Dakle, dva i po meseca po 5.000 njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu - rekao je Mojsilović.

Banke bi se sigurno složile

Što se tiče građana koji imaju kredite, a pozovu ih na služenje obaveznog vojnog roka, general Mojsilović je naveo da je ideja Vojske Srbije da predloži Vladi da oni koji imaju kredite, a treba da budu regrutovani dobiju moratorijume na otplatu barem za ta dva i po meseca. To, u stvari, sugeriše da bi taj rok mogao biti i duži u dogovoru s bankama, a one, svakako, sudeći po iskustvima tokom pandemije korone, ne bi imale ništa protiv.

Ko neće pušku, u kasarni 155 dana

Zasad figurira kao ideja/predlog da kad vojnik odsluži vojni rok, bude u ratnom rasporedu u garnizonu najbližem mestu odakle dolazi. Kad je reč o prigovoru savesti, Mojsilović je rekao da je to ustavna kategorija i da se to ne može ignorisati.

- U vojsci postoje zanimanja i specijalnosti u kojima se ne zahteva puška i za koja ne morate da se obučavate da držite pušku. Ali i ti regruti biće na obuci. Oni koji ne bi bili obučavani za pucanje bili bi u vojnom roku u trajanju od 155 dana. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading