KOJA JE ULOGA TAJANSTVENE PLAVUŠE U UBISTVU KRALJA ALEKSANDRA? Bila je ključna u atentatu u Marselju!

Autor:

Vesti

14.10.2024

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Plava dama atentatorima dala oružje.

KOJA JE ULOGA TAJANSTVENE PLAVUŠE U UBISTVU KRALJA ALEKSANDRA? Bila je ključna u atentatu u Marselju!

Foto: Wikipedia

Jugoslovenski kralj Aleksandar Prvi Karađorđević ubijen je prilikom zvanične posete Francuskoj, 9. oktobra 1934. godine u Marselju. On je u Francusku optutovao kako bi učvrstio odbrambeni savez protiv nacističke Nemačke.

Nakon zločina u Marselju kroz istražni postupak i sudski proces, stalno je spominjan jedan tajanstveni ženski lik.

Naime, prema svim svedočenjima i tagovima, radilo se o mladoj plavuši zanosnog izgleda. Policijskom istragom je utvrđeno da je ona bila ključna osoba u čitavom atentatu, tačnije, da je upravo ona atentatorima predala oružje.

Tužilac je na suđenju prezentovao dokaze u kojima se vidi da je 6. oktobra, tri dana pre atentata, u Avinjonu, oko osam sati uveče, pojavila žena, starosti između 25 i 28 godina, te da je odsela u hotelu ''Regina''.

Uzela je dve sobe pod imenom Marija Vudračec iz Trsta i rekla da će njen muž doputovati nešto kasnije. Imala je dva kofera žute boje, a rekla je kako je tek doputovala iz Pariza. Čim se prijavila napustila je hotel u koji se vratila sat kasnije u pratnji muškarca kog je predstavila kao supruga Petra.

Plava dama, kako će biti označavana u svim istražnim dokumentima, otišla je sledećeg dana autobusom sa svojim mužem u Eks Provanc gde su se sastali sa Eugenom Didom Kvaternikom. 

Oko sedam časova uveče, Kvaternik je uzeo taksi i vozaču dao adresu jednog hotela na Kur Mirabo i hotela ''Modern'' u blizini železničke stanice. Zaustavio je taksi tokom vožnje da bi pokupio Plavu damu koja ga je čekala u ulici, ali sada sa četiri kofera. Plavu damu je ostavio u hotelu Kur Mirabou, a sam je otišao u ''Modern''.

Eugen Kvaternek, Veličko Kerin, Mijo Kralj, Ivan Rajić, Zvonimir Pospišil i Plava dama, zajedno su dan pred atentan otišli u Marselj kako bi odredili lokaciju za izvršene zločina.

Ujutru 9. oktobra, Plava dama i Petar su oružje predali atentatorima - svako je dobio po jedan automatski pištolj marke ''mauzer'' i ''valter'' kao i po dve bmbe.

Nakon toga su platili hotelske račune, autobusom otišli za Avinjon, gde su se ukrcali na voz za Italiju ili Švajcarsku, piše Radoslav Gaćinović u svom istraživanju, prenose Novosti.

Brojni svedoci su potvrdili da su na koferima, koje je Marija Vondraček nosila sa sobom bile nalepnice sa oznakama Trsta.

Istragom je utvrđeno i da je oružje koje je prenela, proizvedeno u fabrici ''Anđelini i Bernardon'' iz Trsta.

Potraga za Plavom damom

Mesecima nakon atentata se tragalo za misterozinom plavušom za koju su istražni organi verovali da može da ih dovede do nalogodavaca i organizatora.

Sumnjalo se da se radi o Katici Šiler (24) iz Zagreba. Širom Evrope su počela hapšenja sumnjivih plavuša. Takođe, policija je izdala poternicu za ženom koja se predstavljala kao grofica Sibile fon Šulenberg. Uhapšena je u Parizu, a ispostavilo se da se radi o Nemici Mariji Tred. Međutim, ona nije bila plavuša za kojom se tragalo, ali je otkriveno da se radi o nemačkom špijunu.

Nemica Valerija Markovat, uhapšena je 17. novembra 1934. inače supruga ustaše iz berlinske centrale Slavka Cihlara. Italijani su priveli plesačicu Maju Kristen, u Zagrebu se sumnjalo da je Plava dama Dora Frank, ćerke osnivača frankovačke stranke čiji se trag naprasno izgubio i niko nije znao gde je, međutim, nijedna od ovih žena nije bila Plava dama.

Obrt u slučaju Plave dame

Tokom svoje potrage, belgijska policija je u Liježu pronašla osobu čija su se dokumenta vodila na ime Marije Vondraček. Pretresom stana pronašli su pisma koja su je povezivala sa ustaškim pokretom.

Ispostavilo se da prava Marija Vondraček nije bila ni mlada ni lepa, a ni plava.

Proglašena mrtvom

Ante Pavelić je 1935. godine objavio knjigu ''Lijepa plavka''  koju je pisao u svom ''hotelskom pritvoru''. Naime, on je pisao upravo o misterioznoj plavuši i čitavoj marseljskoj operaciji.  Međutim, ništa korisno nije otkrio.

Počasni komesar francuske Mobilne policije Aleksandar Gibal, u svom pismu koje poslao tadašnjem jugoslovenskom predstavniku u Interpolu, o Plavoj dami je pisao:

- Plavu damu su viđali širom zemlje... Prinuđen sam na priznanje da nikada nismo uspeli da ustanovimo njen identitet. Moram da priznam, da je javnost jedva čekala ad prihvati informaciju koju je plasirala Nemačka novinska agencija, da je ona poginula u saobraćajnoj nesreći blizu Đenove. Navodno je tokom sulude vožnje izgubila kontrolu nad kolima, probila je branike na putu, survala se niz liticu i pala u more.

Vladeta Milićević je u periodu kada je postao službenik naše ambasade u Rimu, uspeo da odgonetne ko je Plava dama na osnovu fotografije koju je dobio od svog agenta, ustaše, advokata dr Ante Bubala:

- Među tim fotografijama pronašao sam i slike Plave dame i njenog muža Petra. Plava dama je bila Stana Godina, dok je njen muž Petar bio Ante Godina. Jugoslovenska policija nije imala nikakve podatke o njima.

Inače, Stana je kako piše Milićević, bila kurir ustaške organizacije i stalno je bila na relaciji Trst - Sušak, preko Rijeke, te je lako prelazila granice. Njen muž je bio velemajstro u poslovima falsifikovanja dokumenata, te je tako najverovatnije i došla do lažnih dokumenata i na taj način je lako prenosila oružje i detonatore za bombe.

Da li je Stana Godina zaista bila Plava dama ili je pak misterozna plavuša, još jedna neznanka koja upravo tih dana strada u saobraćajnoj nesreći, ali na drugom mestu i u drugom automobilu. Poginula je na francusko-španskoj granici vozeći ''ševrolet''. Poznata je kao ''Baronica Brita'', bila je u kontaktu sa atentatorima, te ostaje misterija ko je zanosna plavuša koja je imala ključnu ulogu u ubistvu kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading