VIŠI SUD U BEOGRADU Presuda 11P3-46/21

Autor:

Vesti

11.01.2023

06:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Objavljujemo presudu 11P3-46/21 po tužbi Zorana Kesića

VIŠI SUD U BEOGRADU Presuda 11P3-46/21

Foto: foto nebojsa mandic

VIŠI SUD U BEOGRADU,  sudija Jasna Lozuk,  sudija pojedinac, u parnici po tužbi tužioca Zorana Kesića iz Beograda, JMBG:, ul. ... koga zastupa punomoćnik  advokat  Marija  Čabarkapa iz Beograda, ul. Nušićeva br. 7/16, protiv prvotuženog Nebojše Zekovića, JMBG:  drugotuženog Borisa Vukovića, JMBG: , trećetužene Natalije  Atanacković, četvrtotuženog  Dražena Ostojića, svi iz Beograda.  Ul. Trg Nikole Pašića 7, koje zajednički zastupa punomoćnik advokat Igor Isailović iz Beograda,  ul. Makedonska  br.  44, radi naknade nematerijalne štete,  vrednost predmeta spora  800.000,00 dinara, nakon održane glavne i javne rasprave,  dana 24.03.2022. godine, istog dana, doneo je:                                                      
                                                                    P R E S U D U 
 І  DOZVOLjAVA  SE  SUBJEKTIVNO  PREINAČENjE  TUŽBE od dana  22.02.2022. godine.
 II  USVAJA SE  tužbeni  zahtev tužioca Zorana Kesića iz Beograda, pa se UTVRĐUJE  da je prvotuženi Nebojša Zeković iz Beograda, bivši odgovorni urednik internet portala "Republika.rs“,  tužiocu  Zoranu Kesiću iz Beograda, povredio dostojanstvo  ličnosti, objavljivanjem  teksta na internet portalu  „Republika.rs", u rubrici  Vesti-tema dana, od dana 15.12.2020. godine, pod naslovom:  „(FOTO) KESIĆ  UZIMAO  PARE  OD  OPOZICIJE!  Otkrivamo kako je Šolakov novinar  ČERUPAO ŠABAČKI BUDžET, SVE CRNO NA BELO“, kao i obіavljivanjem teksta na  4 internet portalu „Republika rs" ', u rubrici Društvo, od  dana 23.12.2020. godine pod naslovom  „POTVRĐENO PISANjE  SRPSKOG  TELEGRAFA!  Šta ćemo sad? Kesić slagao da nije uzimao pare od opozicije!".
 III  USVAJA SE tužbeni zahtev tužioca Zorana Kesića iz Beograda,  pa se UTVRĐUJE da je drugotuženi  Boris  Vuković iz Beograda, bivši odgovorni  urednik „Nezavisnih dnevnih novina Srpski telegraf", tužiocu  Zoranu  Kesiću iz Beograda, povredio dostojanstvo ličnosti, objavljivanjem  teksta u dnevnim novinama  „Nezavisne dnevne novine Srpski telegraf", izdanje broj  1458, od  dana 16.12.2020. godine i to:  na naslovnoj strani,  pod naslovom  „Isplivala istina na videlo,  DOKAZ  ZELENOVIĆ  PLATIO KESIĆU da pljuje Vučića“  kao i na drugoj i trećoj strani istog  izdanja istih novina, u rubrici tema dana, teksta pod naslovom  „Otkrivamo evo zašto Šolakov novinar napada vlast. KESIĆ UZIMAO PARE OD OPOZICIJE", kao i teksta u dnevnim  novinama  „Nezavisne dnevne novine  Srpski telegraf", izdanje broj  1464, od dana 23.12.2020. godine i to:  na naslovnoj  strani, pod naslovom  „Gori od Pinokija, KESIĆ LAŽOVČINA.  Šabac:  Tačno je,  dobijao je pare od Zelenovića“  kao i teksta na šestoj strani istog izdanja istih novina, u rubrici Vesti, pod naslovom  „Šta ćemo  sad? Potvrda našeg Pisanja,  KESIĆ  LAGAO DA NE UZIMA PARE OD OPOZICIJE". 
IV  USVAJA SE tužbeni zahtev tužioca Zorana Kesića iz Beograda, pa se ZABRANjUJE četvrtotuženoj  Nataliji Atanacković iz Beograda, odgovornom uredniku internet portala „Republika rs" , objavljivanje na internet portalu „ Republika rs"  informacija  kojima se navodi da je tužilac primao bilo kakve uplate u periodu od 2015. do 2019. godine, kao i da je odnosne uplate primao da bi negativno komentarisao vlast, odnosno Predsednika Republike Srbije  Aleksandra  Vučića, a sve pod pretnjom plaćanja sudskog penala u visini od 100.000,00 dinara za svaku objavu kojom se krši ova naredba.
 V  USVAJA SE tužbeni zahtev tužioca Zorana Kesića iz Beograda, pa se ZABRANjUJE petotuženom Draženu Ostojiću iz Beograda, odgovornom uredniku  „Nezavisnih dnevnih novina Srpski telegraf", objavljivanje u  „Nezavisnim dnevnim novinama Srpski telegraf" informacija kojima se navodi da je tužilac primao bilo kakve uplate od organa lokalne samouprave grada Šapca u periodu od  2015. do 2019. godine, kao i da je odnosne uplate primao da bi negativno komentarisao vlast, odnosno Predsednika Republike Srbije  Aleksandra  Vučića, a sve pod pretnjom plaćanja sudskog penala u visini od 100.000,00 dinara za svaku objavu kojom se krši ova naredba.
 VI  DELIMIČNO SE USVAJA tužbeni zahtev tužioca Zorana Kesića iz Beograda, pa se OBAVEZUJU prvotuženi Nebojša  Zeković iz Beograda, bivši odgovorni uredik internet portala „Republika.rs“ i trećetuženi „MEDIJSKA MREŽA DOO BEOGRAD-STARI GRAD“, da tužiocu solidarno isplate na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, zbog povrede dostojanstva ličnosti (časti i ugleda), iznos od 70.000,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom počev od dana presuđenja pa do konačne isplate, sve u roku od 15 dana od dana prijema ove presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja.
 VII  ODBIJA SE tužbeni zahtev tužioca preko dosuđenog iznosa stavom šestim, a do traženog iznosa, za iznos od 330.000,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 24.03.2022. godine pa do konačne isplate, KAO NEOSNOVAN.
VIII   DELIMIČNO SE USVAJA tužbeni zahtev tužioca Zorana Kesića iz Beograda, pa se OBAVEZUJU drugotuženi Boris Vuković iz Beograda, bivši odgovorni urednik  „Nezavisnih dnevnih novina Srpski telegraf", i trećetuženi  „MEDIJSKA MREŽA DOO BEOGRAD-STARI GRAD“, da tužiocu solidarno isplate na ime naknade nematerijalne štete zbog pretrpljenih duševnih bolova, zbog povrede dostojanstva ličnosti (časti i ugleda) iznos od 70.000,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom počev od dana presuđenja pa do konačne isplate, sve u roku od 15 dana od dana prijema ove presude, pod pretnjom prinudnog izvršenja. 
IX  ODBIJA SE tužbeni zahtev tužioca preko dosuđenog iznosa stavom sedmim, a do traženog iznosa, za iznos od 330.000.00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom počev od 24.03.2022. godine pa do konačne isplate, KAO NEOSNOVAN.
X  USVAJA SE tužbeni zahtev tužioca Zorana Kesića iz Beograda, pa se OBAVEZUJE četvrtotužena Natalija Atanacković iz Beograda, odgovorni urednik internet portala “ Republika.rs", da na portalu  „Republika.rs" objavi uvod i izreku ove presude, i to prvog dana nakon njene pravosnažnosti, o svom trošku, bez ikakvog komentara i bez odlaganja, pod pretnjom  plaćanja tužiocu penala u iznosu od 30.000,00 din za svaki dan zadocnjenja u postupanju po odluci suda.
 XІ USVAJA SE tužbeni zahtev tužioca Zorana Kesića iz Beograda, pa se OBAVEZUJE petotuženi Dražen Ostojić iz Beograda, odgovorni urednik štampanog izdanja medija „Nezavisnih dnevnih novina Srpski telegraf", da o svom trošku, objavi uvod i izreku ove presude prvog dana nakon pravosnažnosti, bez ikakvog komentara i bez odlaganja, pod pretnjom plaćanja tužiocu penala u iznosu od 30.000,00 din za svaki dan zadocnjenja u postupanju po odluci suda.
 XІI  ODBIJA SE tužbeni zahtev tužioca Zorana Kesića iz Beograda, u preostalom delu u kome je tražio da četvrtotužena Natalija Atanacković iz Beograda, i petotuženi  Dražen Ostojić iz Beograda  javno objave pravosnažnu sudsku odluku u celini, KAO NEOSNOVAN.
XІІI  OBAVEZUJU SE tuženi da tužiocu solidarno naknade troškove parničnog postupka u iznosu 142.475,00 dinara, sa zakonskom zateznom kamatom od dana izvršnosti presude do konačne isplate, u roku od 15 dana od dana prijema pismenog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading