OTKRIVAMO! "KOSTA MI ZAPRETIO - VIDEĆEMO SE OPET!" Inspektor koji je saslušavao monstruma ostao u šoku!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaledio sam se. Tako nešto i taj osećaj nikada u karijeri nisam doživeo, opisao istražitelj susret s masovnim ubicom

OTKRIVAMO! "KOSTA MI ZAPRETIO - VIDEĆEMO SE OPET!" Inspektor koji je saslušavao monstruma ostao u šoku!

Foto: ST/Vladimir Lukić, privatna arhvia

Kosta Kecmanović, koji je počinio masakr u OŠ "Vladislav Ribnikar" 3. maja prošle godine, kada je ubio devetoro vršnjaka i školskog čuvara, svojom hladnoćom na saslušanju posle masakra šokirao je i najiskusnije inspektore za krvne delikte beogradske policije.

Jedan od njih je svom prijatelju, inače sagovorniku Srpskog telegrafa, rekao da dan kad je saslušavao monstruma nikada neće zaboraviti.

- Dugo sam inspektor, saslušavao sam mnogo ubica, ali ovako nešto u karijeri još nisam video. Takva hladnoća. Sve vreme je držao pognutu glavu i izbegavao moj pogled. U jednom momentu me je pogledao i prošla me je jeza. To nije bio pogled uplašenog deteta, već monstruma - opisao je svom prijatelju inspektor policije.

UHVATIO ME ZA RUKE

Prijatelju je poverio i da mu, uprkos tome što je saslušao nebrojeno ubica, nije bilo svejedno. Ono još užasnije usledilo je potom.

- Tokom saslušanja on nije bio vezan jer nije uhapšen. Kad je sve završeno, pošao sam da ispratim policajce i njega do vrata. Tada me je svojim rukama uhvatio za obe ruke, pogledao me direktno u oči i rekao: "Srešćemo se mi opet!". Zaledio sam se. Tako nešto i taj osećaj nikada u karijeri nisam doživeo - u neverici je pričao inspektor našem sagovorniku i dodao da nije mogao da poveruje da "dete njemu preti".

Dugo je potom, kako je rekao, sedeo u prostoriji i nije mogao da se pomeri od šoka. Gledao je papire na stolu i svakog časa dobijao nove informacije o žrtvama iz Osnovne škole "Vladislav Ribnikar", broju ispaljenih čaura, Kostinoj preciznosti. Ništa ga više, posle susreta s monstrumom, nije moglo iznenaditi.

Posle tog saslušanja, Kosta Kecmanović odveden je na Kliniku za neurologiju i psihijatriju dece i omladine, gde se i danas nalazi. Odatle će 8. oktobra biti doveden u Specijalni sud u Ustaničkoj ulici, gde bi trebalo da svedoči na suđenju svojim roditeljima Vladimiru i Miljani Kecmanović i instruktoru u streljani Nemanji Marinkoviću.

SEDEĆE U STAKLENOJ KUĆICI

Nezvanično se saznaje da Kosta neće svedočiti video-linkom iz bolnice, gde se nalazi, već će biti doveden u zgradu Specijalnog suda. To će biti prvi put da on od zločina koji je počinio u svojoj školi "Vladislav Ribnikar" 3. maja 2023. napušta dečju psihijatrijsku kliniku u koju je smešten na ispitivanje.

On će u pratnji psihijatra s klinike u zgradu u Ustaničkoj ulici biti prevezen kolima saniteta.

U sudnici će biti smešten u staklenu "kućicu" za zaštićene svedoke, koja je zatamnjena, tako da on može direktno da vidi sve, a njega niko. Sudija, optuženi, advokati i porodice njegovih žrtava gledaće ga na monitorima i slušati preko zvučnika.

Uz Kostu će u sudnici, pored pomenutog dečjeg psihijatra, biti kolizioni staratelj, koji mu je postavljen iz Centra za socijalni rad jer je maloletan, ali će on sam sedeti u toj "kućici".

Uloga psihijatra će biti da ga posmatra dok svedoči i da eventualno interveniše i traži pauzu, ako mu iz nekih razloga ne bude dobro.

Oštećene porodice ubijenih i ranjenih u masakru biće smeštene iza neprobojnog stakla u delu gde u toj sudnici sedi javnost, koja je u ovom predmetu inače isključena, a u staklenom delu ispred njih, koji je odvojen drugim neprobojnim staklom od sudnice gde su sudija i advokati, sedeće optuženi.

SVI ĆE MOĆI DA MU POSTAVLJAJU PITANJA

Kada 8. oktobra započne suđenje, prvo će se psihijatar izjasniti da li ima medicinskih smetnji da Kosta svedoči. Ako kaže da ima, onda sudija mora da naloži njegovo psihijatrijsko veštačenje, a ako kaže da nema, onda sudija upozorava Kostu da ima pravo da ne svedoči protiv roditelja i da se sada u sudnici izjasni da li želi da svedoči ili ne.

Ukoliko odbije, pretres se završava, a ako prihvati, ispričaće kako je naučio da puca, kakva je uloga njegovih roditelja, kako je tog dana odlučio da počini zločin i šta je sve radio. Svi učesnici u procesu moći će da mu postavljaju pitanja.

Ukoliko Kosta odbije da svedoči, on neće svedočiti ni protiv trećeokrivljenog instruktora pucanja Marinkovića, iako s njim nije u bliskoj porodičnoj vezi, jer je tematika njegovog svedočenja u tom slučaju, kako se obučavao da puca, šta je i sa kim radio u streljani, kako je dolazio tamo, blisko povezana s optužbom protiv njegovog oca Vladimira.

Troje na optuženičkoj klupi

Vladimir Kecmanović je optužen za teško delo protiv opšte sigurnosti jer je Kostu učio da puca i nije dobro obezbedio pištolje, pa mu ih je sin uzeo i ubio deset osoba, a šest ranio.

Miljana Kecmanović se tereti za nedozvoljeno držanje municije jer je na jednoj čauri u učionici istorije nađen njen DNK trag. Nemanja Marinković optužen je za davanje lažnog iskaza jer je policiji rekao da Kosta nikada nije pucao u streljani, a na snimcima se vidi drugačije.

Pre masakra hteo da pozove majku

Kosta je poslednjih meseci u bolnici vrlo ćutljiv, skoro da ništa ne priča i u nekoj vrsti je depresije. Nezvanično se saznaje da ima strahove i da je uznemiren. To njegovo stanje, kako nam je rečeno, nije u vezi s tim što treba da dođe u sud i svedoči.

U toku istrage, neka dva meseca posle zločina, on je bio putem video-linka iz psihijatrijske bolnice ispitan u Višem tužilaštvu i tada je pored njega sedela majka Miljana Kecmanović.

On je, kako piše u optužnici, rekao da je taj dan ušao u školu, seo na klupu i razmišljao da pozove majku telefonom. Tu mu je prišao čuvar Dragan Vlahović i rekao mu da ide na čas. Kosta je kazao da je tada u njemu video svog neprijatelja i kada se Dragan okrenuo da ide na svoje mesto u portirnici, Kosta je izvadio pištolj i pucao mu u leđa. Nakon toga je ušao u hol i pucao u tri devojčice, a onda nastavio masakr i u učionici istorije, gde su na času bili đaci iz njegovog odeljenja.

Zabranjeno je kopiranje, reprodukovanje, preuzimanje, prenošenje, objavljivanje i distribuiranje bilo kog dela ili celog teksta bez linkovanja i navođenja izvora, a to je redakcija Republika.rs.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading