HRVATSKI "MERKATOR S" GASI SRPSKE DOBAVLJAČE - DUGUJU IM ČAK 130.000.000 EVRA! Državo, reaguj što pre! Ovako se iz Srbije izvlače pare u Hrvatsku

Autor: B. B. - B. K.

Vesti

22.10.2024

20:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razvijena prava hobotnica preko koje se isisava novac iz jednog od tri najveća trgovinska lanca

HRVATSKI "MERKATOR S" GASI SRPSKE DOBAVLJAČE - DUGUJU IM ČAK 130.000.000 EVRA! Državo, reaguj što pre! Ovako se iz Srbije izvlače pare u Hrvatsku

Foto: E-stock, Shutterstock, Promo foto

IDEA

Otkako je "Merkator S" promenio vlasničku strukturu i prešao u hrvatsko vlasništvo jedan od glavnih ciljeva novih vlasnika jeste da se što više novca isisa iz firme i iz Srbije prebaci u Hrvatsku.

To se sprovodi preko čitave mreže raznih aktivnosti, uglavnom zamaskiranih, ali je sve postalo toliko očigledno i zaposlenima i široj javnosti da je ta hobotnica za izvlačenje novca postala praktično javna tajna.

Jedna od posledica takvog ponašanja je i katastrofalna briga o bezbednosti hrane, o čemu je Srpski telegraf pisao prethodnih dana. Naime, "Merkator S" je u promet pustio papriku šilja, uvezenu iz Albanije, s količinom opasnih pesticida i insekticida koja je mnogostruko (čak i 30-40 puta) veća od dozvoljene. Zbog toga je protiv same kompanije, kao i troje njenih direktora (V. K., J. B. i N. Ć.) podnet optužni predlog i čeka ih suđenje u Privrednom sudu.

Zbog kartelskog udruživanja istražuju ih tužilaštvo i antimonopolska komisija

Radom "Merkatora S" uveliko se bave i nadležni organi zaduženi da kontrolišu eventualno monopolsko ponašanje na tržištu. Oni istražuju ulogu hrvatske kompanije u kartelskom udruživanju, o čemu su obavestili javnost.

Naime, "Merkator S" jedan je od četiri trgovinska lanca protiv kog je Komisija za zaštitu konkurencije pokrenula postupak, a zbog sumnje da su ugovarali cene.

Uključilo se i Više javno tužilaštvo u Beogradu, koje istražuje postoje li elementi krivičnog dela u sklapanju tih restriktivnih sporazuma, odnosno eliminisanju konkurencije.

Prema Zakonu o zaštiti konkurencije, članom 68, propisano je da maksimalna kazna bude do 10 odsto ostvarenog godišnjeg prihoda kompanije. To bi bio značajan udarac imajući u vidu da je, prema podacima iz finansijskih izveštaja, "Merkator S" 2023. ostvario prihod od 885 miliona evra. Dakle, morao bi da plati kaznu od 88,5 miliona evra.

 

Svime što se u "Merkatoru S" radi, kažu sagovornici iz same kompanije, procesom, kako su ispričali upućeni sagovornici, diriguje Fabris Peruško, član UO i glavni izvršni direktor "Fortenova grupe" (vlasnik "Merkatora"), koji je u upravu "Merkatora S" instalirao sebi bliske ljude, pre svega generalnog direktora Lazara Markovića i finansijskog direktora Nikolu Ćorsovića.

Foto: E-stock

Optužni predlog podnet protiv firme i troje njenih čelnika

Iz "Merkatora S" su juče, posle nekoliko dana ćutanja, odgovorili na naša pitanja. Odgovor ćemo sutra objaviti.

NASTAVIĆE SE...

NEKI DELOVI HOBOTNICE

1. "Enna fruit"
"Merkator S" je u Srbiji sarađivao sa svim relevantnim dobavljačima voća i povrća u Srbiji - MDD, "Delta agrar", "PDM fruit" i još preko 100 malih i srednjih proizvođača i distributera. Ali od kada je promenjena vlasnička struktura, u lanac su kao posrednika ubacili hrvatsku firmu "Enna fruit", koja je preuzela oko 97% nabavki voća i povrća za "Merkator", diktirajući dobavljačima svoje cene i uslove. Pre promene vlasničke strukture taj udeo je bio tek 17%. A sada se "Enna fruit", kao posrednik, praktično ugrađuje između 7% i 10%. I sad taj novac završava u Hrvatskoj,umesto da ostaje "Merkatoru". Direktor  kod nas je Igor Solać, državljanin Srbije, a u Hrvatskoj Sanja Burić.
- A da bi preuzeli posao posrednika, služili su se i nezakonitim radnjama jer su imali uvid u ugovore "Merkatora S" s dobavljačima, iako na to nemaju prava jer nisu povezano lice.

2. "Kenty Balkan Adria Beograd"
Kao što su ubacili "Enna fruit" da ima ulogu posrednika za prehranu, tako sada u igru uvode firmu "Kenty Balkan Adria Beograd", ali za neprehrambenu robu. Firma je osnovana u aprilu. 
- Sada su formirali firmu "Kenty", koja ima isti zadatak da preuzme sve nabavke neprehrane za "Merkator S". Traže podatke o našim dobavljačima uvoznicima neprehrane... Zanimljiv slučaj dogodio se u upravnoj zgradi kada se pravnik naše firme pobunio pred generalnim direktorom Lazarom Markovićem da je to protivzakonito, a direktor firme "Kenty" Stefan Joksović mu je uzvratio da nije on tu da kaže šta se ne sme, nego da smisli kako se može zaobići zakon - ispričao je sagovornik Srpskog telegrafa.

3. Otkazi i laboratorije
Kontrole voća i povrća su radili vrsni tehnolozi "Merkatora S". I tako je bilo do odluke da se posao nabavke voća i povrća prepusti "Enna fruit, od kada se veliki broj kontrola radi eksterno u nekim nazovilaboratorijama koje nemaju baš najsjajnije reference. Dok tehnologe iz "Merkatora S" otpuštaju.
Zbog svih tih promena (ne)posredno je ugrožen kvalitet namirnica koje stižu do krajnjeg potrošača, što smo videli i na primeru paprika iz Albanije.

4. Dobavljači
"Merkator S", kako ispada, finansiraju isključivo srpski dobavljači. Trenutno im se duguje oko 130 miliona evra, a rok plaćanja je, u proseku, 105-110 dana. Zanimljivo, u Hrvatskoj duga nema. Logično pitanje je i ko bi bio oštećen ukoliko "Merkator" u nekom trenutku ne bude mogao/hteo da plati dug. Jasno: upravo srpski dobavljači koji zajedno sa "Merkatorom" zapošljavaju 32.000 radnika.

5. Ideje iz Zagreba
Još jedan način izvlačenja novca u Hrvatsku jeste kroz izmišljene/nametnute projekte iz Zagreba. Kao što je to, kako navode naši sagovornici, projekat "Inovacija superkartice", što je koštalo "Merkator S" oko milion evra. A efekti nikakvi... Za taj novac su se, poređenja radi, mogle otvoriti tri-četiri nove prodavnice u Srbiji i zaposliti veliki broj ljudi.

Foto: Promo foto

 

6. Bonusi za čelnike u Hrvatskoj
Novac se izvlači i kroz tzv. management fee, odnosno specijalne bonuse namenjene za čelnike "Fortenova grupe", za šta "Merkator S" na godišnjem nivou daje oko dva miliona evra. Taj novac se, naime, prebacuje za plate i bonuse Fabrisa Peruška i još nekoliko čelnika te kompanije. A to je šest novih prodavnica i oko 200 plata, plus porezi i doprinosi, koji bi ostali u Srbiji.

7. Rasprodaja
U poslednjih godinu dana dobar deo imovine, a to se odnosi na nekretnine, vozni park, magacine "Merkator S" je prodao. Sada je maltene sve u zakupu. A sav taj novac i profit izvlači se u Hrvatsku, a u Srbiji se ne investira ni u otvaranje novih radnji i (li) opreme, iako je u većini dotrajala.

Odgovori firme "Enna fruit" na naša pitanja

1. Da li je tačno da od ponedeljka 14. oktobra Finansijska inspekcija češlja vašu kompaniju?

- Nije tačno. "Enna fruit" trenutno ima redovnu poresku kontrolu.

2. Koji su razlozi njihovog dolaska?

- Razlog njihova dolaska je redovna poreska kontrola.

3. Da li je tačno da je vaša kompanija preuzela čak 97% nabavke voća i povrća za "Merkator S"?

- Nemamo informaciju o kojem se postotku radi, ali možemo potvrditi da "Enna fruit" otkupljuje sveže voće i povrće od 443 proizvođača u Srbiji (taj se broj svake godine povećava zbog redovitog plaćanja i osiguranog plasmana robe na srpskom i tržištu EU), te je sigurno vrlo značajan dobavljač "Merkatora S".

4. Da li je zbog saradnje sa vama "Merkator S" primoran da usled tržišne konkurencije i visokih nabavnih cena neke proizvode prodaje i ispod nabavne cene i pravi gubitke, a pritom "Enna fruit "nesmetano naplaćuje svoju proviziju 7-10%?

- Apsolutno ne. "Enna fruit" nudi svoje proizvode po tržišnim cenama i nema govora o bilo kakvoj nekonkurentnosti u kupoprodajnom odnosu s "Merkatorom S". Mi smo dobavljači i nekim drugim trgovačkim lancima u Srbiji i naš je interes biti maksimalno konkurentni. O politici formiranja maloprodajnih cena bilo kojeg našeg kupca nemamo nikakvih saznanja. Fokus "Enne fruit" u Srbiji je organizacija proizvodnje s domaćim proizvođačima, otkup, skladištenje, pakovanje i distribucija voća i povrća za domaće tržište u Srbiji. Važno je reći da "Enna fruit" svojim kooperantima otvara vrata izvoza u EU, gde vidimo veliki potencijal. Svake godine sarađujemo sa sve većim brojem lokalnih proizvođača koji su u nama prepoznali poželjnog partnera koji im pruža sigurnost redovne naplate i plasman proizvoda u Srbiji i izvan nje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading