AKO STE IZ OVIH KRAJEVA ČUVAJTE SE: Evo gde se očekuje najveća oluja u Srbiji!

Autor:

Vesti

24.06.2024

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je prognoza za naredne dane, ali i za kraj današnjeg dana!

AKO STE IZ OVIH KRAJEVA ČUVAJTE SE: Evo gde se očekuje najveća oluja u Srbiji!

Foto: Shutterstock

Danas širom Srbije vladaju visoke temperature uz smenu sunčanih i oblačnih intervala. Na jugu i istoku zemlje vrućine su izraženije, dok je u jednom delu već došlo do destabilizacije atmosfere.

Srbija se danas nalazi pod uticajem ciklona sa centrom iznad Đenovskog zaliva. Položaj ciklona dovodi do izraženog južnog strujanja i priliva vrlo tople vazdušne mase sa severa Afrike, uz transport čestica pustinjskog peska i prašine iz Sahare.

Trenutne temperature se kreću od 30°C na severu i zapadu do 33-34°C na jugu, jugoistoku i istoku Srbije, dok je u Beogradu zabeleženo 31°C. Zlatibor i Sjenica mere 25°C, a Kopaonik 19°C.

Na jugu Metohije već su zabeleženi veoma obilni pljuskovi sa grmljavinom, a slični uslovi očekuju se i na Pešteru, naročito na području između Sjenice i Tutina. U nastavku poslepodneva, jači razvoj oblačnosti očekuje se širom južne i zapadne Srbije.

U ovim predelima biće idealnih uslova za formiranje jačih grmljavinskih nepogoda sa gradom, uz jake gromove i vrlo obilne pljuskove. Najveća opasnost od oluja očekuje se u Podrinju, na zapadu i jugozapadu Srbije, na Pešteru, u Raškom okrugu, na Kosovu i Metohiji.

Kako dan bude odmicao, deo grmljavinskih procesa premeštaće se ka Mačvi, Sremu, Šumadiji i centralnim predelima Srbije, dok bi jugoistočni, istočni i severoistočni predeli uglavnom ostali vedri.

Iako su pojave koje se danas očekuju uobičajene za ovo doba godine, mogu biti opasne, te je poželjno pratiti državne i nadležne službe, kao i preventivna upozorenja.

Za vikend se očekuje stabilno, sunčano i veoma toplo vreme, sa temperaturama od 30 do 35°C.

(Telegraf)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading