BEOGRAD KAO NEA VRASINA: Klimatska mapa otkriva kako će za 60 godina izgledati život u Srbiji

Autor:

Vesti

11.07.2024

01:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Biće toplo!

BEOGRAD KAO NEA VRASINA: Klimatska mapa otkriva kako će za 60 godina izgledati život u Srbiji

Foto: Republika, printscreen/Google Maps

Istraživanje Univerziteta u Merilendu na osnovu podataka Međuvladinog panela o klimatskim promenama pruža uvid u dramatične projekcije budućih klimatskih uslova širom sveta do 2080. godine. Prema tim projekcijama, mnoge oblasti planete će doživeti značajne promene koje će se manifestovati kroz ekstremne vremenske pojave kao što su oluje, poplave, požari, suše, ali i nagli toplotni talasi.

U kontekstu Beograda, predviđa se da će prosečne temperature biti više za 7,4 stepena Celzijusa u poređenju sa sadašnjim stanjem. Zime će postati toplije za 5,3 stepena, dok će vlažnost porasti za 3,1 posto. Ovo bi značilo da će klima Beograda postati sličnija onoj koja trenutno karakteriše područje Centralne Makedonije u Grčkoj.

Republika

Foto: pixabay.com

Ilustracija

Globalno zagrevanje, koje se smatra ključnim uzrokom ovih promena, ubrzano menja klime širom sveta. To ima ozbiljne posledice po životnu sredinu i ljude, posebno kada se uzmu u obzir predviđanja da bi čak 40 posto svetske populacije, odnosno 3,3 milijarde ljudi, moglo naseljavati oblasti koje bi mogle postati nepodnošljivo vruće za život.

Stručnjaci upozoravaju da su promene već primetne, posebno u Severnoj Americi, Evropi i Okeaniji, gde su temperature već znatno porasle u poslednjih nekoliko decenija. Ovo nije samo ekološki problem, već i socio-ekonomski, jer ekstremni vremenski uslovi mogu ozbiljno uticati na poljoprivredu, vodne resurse, zdravlje ljudi i infrastrukturu.

U svetlu ovih saznanja, važno je nastaviti diskusije i akcije usmerene ka smanjenju emisije gasova sa efektom staklene bašte i prilagođavanju na promenjene klimatske uslove. Svest o ovim problemima i globalna akcija su ključni za očuvanje životne sredine i stvaranje održivijeg budućeg sveta, prenosi euronews.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading