BELI POKRIVAČ "UŠUŠKAĆE" SRBIJU TAČNO OVOG DATUMA! Meteorolog Ristić upozorava da nas čeka "LEDENO DOBA"

Autor:

Vesti

25.09.2024

19:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

I brže nego što smo navikli....

BELI POKRIVAČ "UŠUŠKAĆE" SRBIJU TAČNO OVOG DATUMA! Meteorolog Ristić upozorava da nas čeka "LEDENO DOBA"

Foto: RINA

Prognoza za zimu: Hladnija i snegovitija

Meteorolog Ivan Ristić iznosi svoje prognoze za nadolazeću zimu, ističući da se očekuje hladnija sezona nego prethodnih godina. Prema njegovim rečima, temperatura će postepeno padati od druge polovine oktobra, a prvi sneg se očekuje već početkom novembra. Očekuje se da će zima biti izuzetno snegovita, sa oko 15 dana sa snegom u Beogradu, uglavnom u januaru i februaru. Ristić ističe da su prognoze takve da će ova zima biti najhladnija u poslednjih 10 godina.

Promenljivo vreme i miholjsko leto

Prema Ristićevim prognozama, početak oktobra doneće promenu vremena i osetan pad temperatura, sa najvišim temperaturama između 17 i 22 stepena. Međutim, prema kraju prve dekade oktobra očekuje se stabilizacija vremena i porast vazdušnog pritiska, što će rezultovati takozvanim miholjskim letom, sa najvišim temperaturama oko 25 stepeni baš oko Miholjdana 12. oktobra.

Uticaj cirkulacije na planeti na vremenske prilike

Ristić ističe da je cirkulacija na planeti ove jeseni promenjena, što će dovesti do povremenih prodora hladnog arktičkog vazduha nad Evropu. MJO indeks ulaskom u fazu 2 početkom oktobra, kao i srednjoročni ECMWF model, ukazuju na hladniji period u drugoj polovini oktobra i početkom novembra. Postoji evidentna orijentacija kraka polarnog vrtloga prema našem kontinentu, što će doprineti hladnijim temperaturama i većoj količini padavina.

Prema prognozama meteorologa Ivana Ristića, pred nama je zima sa hladnijim temperaturama i obilnijim snegom nego što smo navikli. Očekuje se da će zima trajati i u januaru i februaru, sa temperaturama koje će se spuštati i do -10 stepeni, dok će maksimalne temperature biti oko nule. S obzirom na ove prognoze, građani Srbije se već sada mogu pripremiti za nadolazeću zimsku sezonu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading