KO PREŽIVI PRIČAĆE! Vreme u Srbiji nastavlja da luduje, stiže arktički talas, pa PRAVI ŠOK: Doktori upozoravaju na jedno!

Autor:

Vesti

26.09.2024

19:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hladan arktički front prolazi Bečka vrata u subotu 28. septembra, donoseći sa sobom naoblačenje, kišu i osetniji pad temperature

KO PREŽIVI PRIČAĆE! Vreme u Srbiji nastavlja da luduje, stiže arktički talas, pa PRAVI ŠOK: Doktori upozoravaju na jedno!

Foto: Tanjug/Vladimir Pori, Telegraf/Nikola Mutić

Vreme u Srbiji nastavlja da luduje. Posle temperatura koje će danas dostići i 33 stepena, tokom vikenda nam stiže ledeni arktički talas, a onda - ponovo miholjsko leto!

SNEG U NOVEMBRU

- Hladan arktički front prolazi Bečka vrata u subotu 28. septembra, donoseći sa sobom naoblačenje, kišu i osetniji pad temperature. Nedelja će biti hladna, povremeno s kišom i temperaturom, a maksimalna temperatura neće preći 15. podeok, tako da ćemo morati da se vratimo u zimske jakne. Velike su šanse za pahulje na Goliji i Kopaoniku - najavio je meteorolog Ivan Ristić na svom Fejsbuk nalogu.

Ovo zahlađenje preliće se i na početak sledeće nedelje, nakon čega dolazi do postepene stabilizacije vremena i ponovnog porasta temperature.

Republika

Foto: Printskrin/Youtube/K1TV

Ivan Ristić

- U ponedeljak nas očekuje pravo jesenje, kišovito i hladno vreme s temperaturom jedva iznad 10 stepeni Celzijusa! Na planinama i višim mestima čak sneg - napisao je Ristić.

Kako je dalje objasnio, iz ovog ledenog vremena ući ćemo pravo u miholjsko leto:

- Početkom oktobra biće između 22 i 27 stepeni, a u drugoj polovini oktobra ipak hladnije vreme jer ponovo možemo očekivati prodor hladnog vazduha.

Balkan iz tople u hladnu varijantu

Ristić napominje i da je na planeti Zemlji došlo do promene cirkulacije, te da Balkan više neće biti najtoplija tačka.

- Modeli pokazuju da će, nakon 14 meseci u toploj varijanti, Balkan sada biti u hladnijoj varijanti - kaže Ristić.

Ristić naglašava da nas prvi sneg može iznenaditi već početkom novembra:

- Nismo još presekli po tom pitanju, ali najverovatnije će sneg pasti u novembru. Ova jesen i zima bi trebalo da budu dosta hladnije nego prethodne godine.

REDOVNE TERAPIJE

Promenu u temperaturu će najviše osetiti hronični bolesnici koji boluju od hipertenzije, astme, kao i srčani i neurološki pacijenti.

Ni zdravim mladim ljudima ne prijaju tako nagli temperaturni šokovi, napominje doktor opšte prakse Ana Balać Jovanović iz Doma zdravlja Zemun:

- Hipertenzičari treba redovno da mere svoj pritisak, da uzimaju redovno terapiju i da je ne preskaču. Ukoliko ima nekih drastičnih pogoršanja, potrebno je da se jave izabranom lekaru ili u dežurnu bolnicu. Malo je povećan broj pacijenata u ordinacijama zbog ovih temperaturnih razlika. U suštini, to su mahom hronični pacijenti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading