POZNATOM KNJIŽEVNIKU NAPADAČ ZARIO NOŽ U OKO! Za 27 sekundi naneo mu 15 uboda u lice, vrat i stomak!

Autor:

Zabava

20.04.2024

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Indijski književnik Salaman Rudži progovori je u svojim memoarima o strašnom događaju nakon kojeg je ostao slep.

POZNATOM KNJIŽEVNIKU NAPADAČ ZARIO NOŽ U OKO! Za 27 sekundi naneo mu 15 uboda u lice, vrat i stomak!

Foto: Tanjug/AP Photo/File

Poznati indijski književnik Salaman Rudži u memoarima "Nož" upravo objavljenim u izdanju Penguin Random House progovorio je o napadu na njega koji se dogodio u avgustu 2022. dok je držao predavanje u Njujorku.

Rudži je već godinama u izgnanstvu zbog poziva iranskih velikodostojnika Muslimanima da ga ubiju zbog njegovog pisanja, a pokušaj ubistva desio se pre dve godine nakon koga je ostao slep na jedno oko i otežano koristi jednu ruku.

Bio sam smešten sa desne strane bine. Onda, u uglu mog desnog oka, poslednje što je moje desno oko ikada videlo - video sam čoveka u crnom koji trči ka meni s desne strane prostora za sedenje. Crna odeća, crna maska na licu - priseća se Ruždi u svojoj knjizi.

U prvom intervjuu za televiziju nakon tog incidenta, Ruždi je američkom novinaru Andersonu Kuperu ispričao i šta mu je prolazilo kroz glavu, kada je bio napadnut, piše Euronews. Istakao je da je ranije zamišljao svog ubicu.

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/File

Napad na pisca

Priznajem, ponekad sam zamišljao svog ubicu kako ustaje na nekom javnom skupu ili na neki drugi način, i ovako dolazi po mene. Tako da je moja prva pomisao kada sam vidio ovu  priliku kako juri ka meni bila: "Znači, to si ti. Stigao si" - navodi pisac.

Napad na književnika dogodio se baš tokom programa koji pruža utočište ugroženim piscima.

- Samo se ispostavilo da to nije bilo sigurno mesto za mene - rekao je Ruždi i dodao da je najpre pomislio da će ga čovek udariti u lice, te da nije video nož.

Ruždi se ne seća uboda u oko, ali se seća pada. Pretrpeo je ukupno 15 uboda, uključujući u vrat i stomak. Leva ruka mu se samo delimično oporavila, dok je na desno oko potpuno oslepeo.

Policija je identifikovala napadača kao tada 24-godišnjeg Hadija Matara iz Nju Džerzija. Matar se izjasnio da nije kriv za optužbe i još čeka svoje suđenje. Rođen je tačno deset godina nakon što su objavljeni "Satanski stihovi", a u intervjuu za New York Post, kasnije je izjavio da je samo pročitao nekoliko strana te knjige, ali da mu se Ruždi "nije baš svideo", jer je "napadao islam".

Republika

Foto: Tanjug/AP Photo/File

 

U svojim memoarima Rudži ne pominje ime napadača.

Nisam želeo njegovo ime u svojoj knjizi. Ne pominjem ga ni u razgovorima. On i ja proveli smo zajedno 27 sekundi. To je to. Ne treba da mu dajem više svog vremena - rekao je pisac.

Kaže da nije želeo ni da piše ovu knjigu, ali priznaje da je to bio jedini način da prihvati ono što mu se desilo.

- Postalo mi je jasno da ne mogu da pišem ništa drugo. Morao sam da prvo napišem ovo - rekao je Ruždi.

Jezik može biti jedna vrsta noža, koji seče dok ne dođe do istine. Želeo sam da koristim moć književnosti - ne samo u svom pisanju, nego u književnosti uopšte, da odgovorim na ovaj napad - zaključio je pisac.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Komentari (0)

Loading