KULTNI SRPSKI FILM SNIMLJEN ZA 90 DANA! Evo kako je nastao "Boj na Kosovu", SNAŽNE reči Zdravka Šotre i dalje ODZVANJAJU!

Autor:

Zabava

28.06.2024

11:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Film je snimljen 1989. godine, a ceo projekat je morao biti gotov do Vidovdana.

KULTNI SRPSKI FILM SNIMLJEN ZA 90 DANA! Evo kako je nastao "Boj na Kosovu", SNAŽNE reči Zdravka Šotre i dalje  ODZVANJAJU!

Foto: printscreen/youtube.com

Film "Boj na Kosovu" iz 1989. godine, koji bi trebalo da dobije novu verziju u režiji Predraga Gage Antonijevića, snimljen je za samo 90 dana. Već 35 godina ovo delo Zdravka Šotre svrstava se među najbolje srpske filmove, a slavni reditelj otkrio je mnoge nepoznate detalje sa snimanja. Film je morao da bude završen do Vidovdana, a snimanje je počelo 3. aprila u Smederevskoj tvrđavi u čast 600. godišnjice Kosovske bitke.

Scenario za "Boj na Kosovu" napisao je poznati pesnik Ljubomir Simović, koji je za osnovu uzeo svoju istoimenu dramu. Reditelj Zdravko Šotra odlučio se za ekipu vrhunskih glumaca, mada su neki u poslednji čas odustali.

Foto: ST/Tamara Pavišić

Zdravko Šotra

Kneza Lazara igrao je Miloš Žutić, knjeginju Milicu Gorica Popović, a Miloša Obilića Žarko Laušević. Ljubi Tadiću je poverena uloga Murata, a kao njegov sin Bajazit trebalo je da se pojavi Aleksandar Berček. Ali, pošto do dogovora nije došlo, igrao ga je Branislav Lečić. Zbog obaveza na snimanju "Seoba“, Dragan Nikolić je morao da odbije ulogu Milana Kosančića, pa se umesto njega u ovoj ulozi ostvario Milan Lane Gutović. Ulogu Vuka Brankovića tumači Voja Brajović, Milana Toplicu Svetozar Cvetković, a legendarnu Kosovku Devojku mlada Katarina Gojković.

- Dobili smo novac samo za TV dramu. Takve stvari se snimaju po šest meseci, a pripremaju godinu dana. Srećni su narodi koji nemaju velike istorije kao što je naša - rekao je Šotra svojevremeno za domaće medije.

Republika

Foto: Youtube.com printscreen

 

Kroz ovo ostvarenje provuklo se i nekoliko grešaka. U početnim kadrovima Žarko Laušević kao Miloš Obilić jaše na konju, a iza njega se vidi traktor. Ako pažljivo budete gledali, videćete da se negde na pola bitke daleko u pozadini vidi kako prolazi crveni kamion koka-kole. Lovci na filmske greške primetili su turčina koji gine čak 17 puta i nekoliko statista sa obe strane u farmerkama, trenerkama i patikama.

Na ovom filmu radilo je oko 120 ljudi iza kamere, a uz to za scenu samog boja angažovano je oko 1.000 statista i 40 konja! Impozantna scenografija, kostimi i dobra uigranost ekipa na terenu iznedrili su film koji je obeležio domaću kinematografiju. 

Republika

Foto: printscreen/youtube.com

Miloš Žutić 

Najveći deo materijala snimljen je u ostacima Smederevske tvrđave, jedne od najvećih evropskih tvrđava, koju je narod vekovima zvao i "Jerinin grad". U manastiru Sv. Jovan Bigorski bio je postavljen dvor kneza Lazara, dok je manastir Poganovo bio preuređeno u dvor Vuka Brankovića. Same bitka snimljena je u Deliblatskoj peščari.

U ceo projekat uloženo je oko 350 milijardi starih dinara.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)

Loading