SEDAM MINUTA KOLEKTIVNE TIŠINE NA ČUVENOM FESTIVALU! Marina Abramović izazvala MUK u Velikoj Britaniji!

Autor:

Zabava

29.06.2024

11:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuvena Piramida bina na britanskom festivalu Glastonberi doživela je juče nešto gotovo neviđeno u svojoj istoriji!

SEDAM MINUTA KOLEKTIVNE TIŠINE NA ČUVENOM FESTIVALU! Marina Abramović izazvala MUK u Velikoj Britaniji!

Foto: li SCARFF / AFP / Profimedia

Umetnica Marina Abramović izazvala je senzaciju na Glastonberi festivalu u Velikoj Britaniji svojim performansom "Sedam minuta kolektivne tišine". Pozvana od strane organizatora, Abramovićeva je vodila publiku kroz jedinstveno iskustvo, istražujući pozitivnu energiju u univerzumu i promovišući mir kao kontrast ratu i nasilju.

Neočekivana tišina na Piramida bini

Piramida bina na Glastonberi festivalu doživela je nešto neviđeno - potpunu tišinu, što je izazvalo iznenađenje i oduševljenje među prisutnima. Iako je performans najavljen samo dan ranije, publika je uspela da se suzdrži od bilo kakvih zvukova tokom sedam minuta predviđene tišine, osim povremenih izolovanih vrisaka i udaraca sa drugih bina.

Marina Abramović i simbol mira

Marina Abramović je tokom performansa nosila odevni predmet u obliku CND simbola za mir, koji je dizajnirao Ricardo Tisi. U svom govoru, Abramovićeva je izrazila svoju zahvalnost i strahopoštovanje zbog poziva organizatora, ističući da je ovo iskustvo za nju bilo izuzetno i jedinstveno.

Uvela je delo govorom u kojem je priznala da je „preplašena i počastvovana“ pozivom organizatora: „preplašena jer, kao umetnica, nikada u svom celom životu nisam videla ovakvu vrstu publike. Ne pevam, ne plešem. Ovo je muzički festival i svi želite da se dobro provedete i slušate sjajnu muziku“.

Republika

Foto: Tanjug/Joel C Ryan/Invision/AP

Marina Abramović

Promocija ljubavi i mira kroz umetnost

U svom izlaganju, Abramovićeva je naglasila trenutno loše stanje sveta, istakavši ratove, glad, proteste, nasilje i njihov destruktivan uticaj. Pozvala je publiku da se fokusira na sadašnji trenutak i da zajedno pruže bezuslovnu ljubav jedni drugima. Ovo snažno poručivanje naišlo je na pozitivan odjek među prisutnima, koji su iskazali oduševljenje nakon završetka performansa.

- Ima ratova, gladi, protesta, ubistava, nasilja. Ali šta se dešava kada pogledamo širu sliku? Nasilje donosi više nasilja, ubistvo donosi više ubistava, bes donosi više besa, demonstracije donose više demonstracija. Ovde pokušavamo da uradimo nešto drugačije: kako biti u sadašnjem trenutku, ovde i sada, i kako zapravo svi zajedno možemo pružiti bezuslovnu ljubav jedni drugima - rekla je.

Reakcije publike

Posetioci festivala, poput Lucinde, izrazili su oduševljenje performansom, ističući da je sedam minuta prošlo brzo i da je iskustvo bilo moćno i inspirativno. Ovo jedinstveno iskustvo ostavilo je dubok utisak na prisutne i doprinelo atmosferi festivala.

- Mislim sam da je bilo divno - rekla je Lucinda, koja je bila na festivalu sa svojom prijateljicom Lizi. 

- Saznala sam o performansu 30 sekundi pre nego što je počela. Obožavam je. To je ulepšalo moj Glastonberi. Bilo je zaista moćno. Sedam minuta je prošlo veoma brzo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading