TIHOMIR STANIĆ PONOVO U ULOZI IVE ANDRIĆA: Glumac otkrio detalje o seriji "Nobelovac", pa pomenuo VESNU PEĆANAC! (VIDEO)

Autor:

Zabava

26.09.2024

14:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U razgovoru za Republiku cenjeni umetnik osvrnuo se na lik i delo velikog pisca, pa otkrio koliko puta se našao u Andrićevoj koži.

 

 

 

Biografska drama "Nobelovac" o velikom piscu Ivi Andriću stiže na male ekrane 5. oktobra, gde će se na Prvom programu RTS-a prikazivati vikendom od 20.00 časova. Tihomir Tika Stanić još jednom je stavio prepoznatljive naočare i šešir slavnog dobitnika Nobelove nagrade za književnost i proživeo najznačajnije trenutke iz Andrićevog života.

U razgovoru za Republiku glumac i autor serije "Nobelovac" otkriva mnoge detalje o ovom projektu, pa i to koliko puta se dosad našao u koži Ive Andrića.

Republika

Foto: ST/Tamara Pavišić

Sa Selom Alispahić na premijeri "Nobelovca"

- Pa ne znam, ne brojim niti vodim evidenciju onoga što sam radio. Ako bude vredelo neko će se već time pozabaviti. Ovo je serija od osam epizoda u kojoj je Andrić glavni junak. Ja sam učestvovao u oblikovanju tog scenarija i meni bliski ljudi su to pisali. Teme koje su otvorene u tom scenariju su nešto što je mene zanimalo, zato sam uzeo da režiram i sedeo u montaži. To je ono kako ja doživljavam tog velikog čoveka i čini mi se da sam uspeo da razumem njegove strahove i intimne trenutke kad se preispituje i to je ono što sam hteo da napravim. Kad to vidi publika i moji iskreni prijatelji, koji su kritični prema meni, a njih je ovo jako dirnulo i prepoznali su se u nekim situacijama u kojima se nalazio Andrić, shvatiće da je i on, kao i svi ljudi, prolazio kroz teške trenutke. Od toga kojoj strani se prikloniti do dileme kako se ponašati u ekstremnim situacijama - kaže nam Stanić.

*Šta je najzanimljivije što ste saznali o životu Ive Andrića?

- Znate kako, mi smo rekonstruisali konferenciju za štampu. On kaže da jedva čeka da prođe sva ta halabuka oko te dodele i da se opet posveti svom jednoličnom radnom danu. Jer radni dan je, kaže Andrić, za mene najveći praznik. Osećam isto kako sam ja kao ličnost najsrećniji kad radim, pogotovo ono što sam sam odlučio da radim i što mi se dopada. Eto to sam naučio, da je radni dan najveći praznik. 

Republika

Foto: ST/Tamara Pavišić

 

*Šta ovom velikom piscu zamerate, a šta kod njega posebno cenite?

- Ništa mu ne zameram. Mi nemamo nikog ko se približio toj njegovoj sposobnosti da tako precizno hirurški skenira i sve vidi ispod kože. Ja govorim "Na Drini ćuprija", jednom prilikom su me intervjuisali i stajao sam na mostu i govorio taj uvod iz romana kad on opisuje geografski kako izgleda taj pejzaž. I tada sam video koliko je to tačno. Kad pročitate njegovu pripovetku "Zlostavljanje" uviđate koliko on razume psihologiju žene, tok njenih misli... To je čaroban dar! On je uspeo taj dar da sačuva i da pretoči u dela. Cela naša serija se bavi time da on nije otišao u Švajcarsku kad su mu nudili Nemci da se skloni kao ambasador nego je došao u Beograd, nije dozvolio da se ijedna njegova reč objavi za vreme okupacije. Nudili su mu, tražili su, ali je uspeo to da odbije. I u tim ratnim vremena stvorio je delo koje je dobilo Nobelovu nagradu i posle dodele je otišao u Švajcarsku. Jako zanimljiv život.

Foto: N.Mandić

Vesna Pećanac

*Među glumačkom ekipom je i Vesna Pećanac...

- Vesna Pećanac je moja prijateljica. Ja sam sa njom družim, a ona u seriji izgovara jednu važnu rečenicu: "Beograd je varoš mimo svih, privlači rat kao magnet". Bio sam srećan da sam imao tu malu, ali upečatljivu ulogu za nju i ona je srećna zbog toga. Pažljivo smo radili kasting i nismo se povodili za nekim komercijalnim i popularnim glumcima. Za ulogu Milovana Đilasa, kada sam pozvao Mišu Obradovića, on mi je rekao: "Ma da li je ovo moguće? Već godinu dana iščitavam sve što je napisao Đilas i bavim se njegovom ličnošću". Kad sam pozvao Petra Novakovića, koji igra Radovana Zogovića, izrecitovao mi je njegovu pesmu. On ima 30 godina i njegovi vršnjaci nikada nisu čuli za Zogovića, a on je znao tu pesmu i njime se bavio. Ja te stavri nisam znao, ali moja intucija je bila dobra. Nisam poznavao sve ove glumce, ali smo na snimanju uspostavili odnos kao da se znamo ceo život. 

Republika

Foto: Foto printskrin/youtube.com/Domaci filmovi i serije

U filmu "Lajanje na zvezde"

*Zanimljiva je priča kako ste dobili ulogu Andrića u filmu "Lajanje na zvezde"...

- To se desilo slučajno. Šotra me je video i palo mu je na um da bih mogao da igram Andrića. Kad pogledate, ja tad imam 30 i nešto godina, a Andrić je dobio Nobelovu nagradu sa 70. I čudno kako to nikome nije smetalo! Šotra ume da napravi magiju, pa da tu razliku u godinama niko nikada ne primeti i nikome ne zasmeta. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading