KO ĆE DOBITI NOBELOVU NAGRADU ZA KNJIŽEVNOST? Evo šta kažu kladionice, OVO SU FAVORITI!

Autor:

Zabava

10.10.2024

09:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedska akademija će tačno u podne saopštiti ime novog laureata.

KO ĆE DOBITI NOBELOVU NAGRADU ZA KNJIŽEVNOST? Evo šta kažu kladionice, OVO SU FAVORITI!

Foto: Tanjug/AP

Nobelova nagrada za književnost biće dodeljena danas u 12 časovaa, a među favoritima našlo se nekoliko imena. Kladionice koje su izašle sa svojim favoritima kao najvećeg izdvajaju kinesku spisateljicu Can Sjue, koja trenutno ima gotovo 20 odsto šansi za pobedu. Na listi su i Džerald Marnejn (Australija), Mirča Karatersku (Rumunija), En Karson (Kanada), Ljudmila Ulicka (Rusija) i Tomas Pinčon (Amerika).

Nobelova nagrada za književnost pripala je prošle godine norveškom piscu Junu Foseu.

Foto: Wikipedia

Jun Fose
KONTROVERZE

Najprestižnija nagrada iz oblasti književnost beleži i najveći broj kontroverzi, koje su u velikoj meri pokvarile važnu ceremoniju. Često se i potezalo pitanje ko su autori čija su dela uzimana u obzir. Kada je Švedska akademija objavila da je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016. američki kantautor Bob Dilan, javnost je reagovala potpuno zbunjeno: da li je Dilan uopšte pisac? Peruanski pisac Mario Vargas Ljosa nazvan je i "kraljem kontroverzi" i svakako je jedan od najznačajnijih romanopisaca i esejista Latinske Amerike, a veliku senku na njegov književni uspeh bacilo je političko angažovanje. Nobelovu nagradu u oblasti književnosti dobio je 2010. godine.

TOLSTOJ, TVEN I ORVEL NIKADA NISU NAGRAĐENI

Ruski književnik Lav Nikolajevič Tolstoj smatran je za jednog od najboljih pisaca koji je ikada živeo i za jednog od majstora ruske književnosti, a šuška se da Švedska akademija nikada nije dodelila nagradu Tolstoju zbog teške i neprijateljske istorije između Švedske i Rusije. Na listi onih koji nisu nagrađeni su i Džejms Džojs, Džordž Orvel, Grejem Grin i Mark Tven.

Foto: Wikipedia

Ivo Andrić
1961. VAŽNA GODINA ZA SRBIJU

Prvi i za sada jedini srpski dobitnik Nobelove nagrade za književnost je Ivo Andrić, kome je ovo prestižno prizanje pripalo 5. decembra 1961. godine. Nekoliko dana nakon ovog saopštenja Andrić je krenuo iz Beograda za Stokholm da preuzme svoju nagradu za roman "Na Drini ćuprija". Tog 10. decembra 1961. Andriću je i zvanično dodeljena Nobelova nagrada za književnost.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading