NIKITI MIHALKOVU URUČEN ORDEN SVETOG SAVE! Patrijarh Porfirije ukazao veliku čast ruskom reditelju! (FOTO)

Autor:

Zabava

28.10.2024

09:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mihalkov se poklonio publici u Beogradu nakon izvođenja predstave "12" na sceni Narodnog pozorišta.

NIKITI MIHALKOVU URUČEN ORDEN SVETOG SAVE! Patrijarh Porfirije ukazao veliku čast ruskom reditelju! (FOTO)

Foto: SPC

Ruskom reditelju Nikiti MIhalkovu, nakon izvođenja predstave "12" na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, patrijarh srpski Porfirije uručio je Orden Svetog Save.

Mihalkov na konferenciji za novinare u Narodnom pozorištu uoči svečane dodele priznanja naglasio da srpskog svetitelja poštuje čitav pravoslavni svet.

- Mogu samo da se pitam da li zaslužujem toliku čast - rekao je Mihalkov.

Sinoć je u Narodnom pozorištu izvedena predstava "12" u kojoj Mihalkov glumi, ali je i koscenarista sa braćom Presnjakov.

Foto: SPC

 

 

- Uverio sam se po reakciji publike u dvorani da govorimo zajedničkim problemima - istakao je Mihalkov.

Podsetivši da je predstavu uradio kao student, na osnovu američkog filma "Dvanaest gnevnih ljudi", Mihalkov je dodao da je ona bila impuls za njegov kasniji film "12" (2007) i sadašnji komad. Govoreći o smislu predstave, Mihalkov je istakao da je "danas laž poprimila neslućene razmere" i da je "lako jednu stvar predstaviti kao nešto savim drugo - da belo bude crno".

- Civilizovani svet gradi svoju istinu, onu koja mu odgovarava, a svaku drugačiju istinu proglašava za nepravdu i neistinu. To je proces koji se intenzivno dešava i takve ideje brzo prodiru u svest ljudi - naveo je Mihalkov.

Prema njegovim rečima, nakon pojave veštačke inteligencije u današnjem svetu je potrebno rešiti pitanje "ko ima vlast nad kim", jer ona pruža mogućnosti ali i predstavlja opasnost.

- Sve je to dovelo do katastrofalnog pada nivoa obrazovanja. Sada ne moramo znati ko je bio Tolstoj. Dovoljno je ukucati u guglu. Deca i mladi ne moraju da se zamaraju pamćenjem, odmah mogu dobiti rezultat. To dovodi do propadanja inteligencije i čovečanstva - upozorio je Mihalkov.

Mihalkov je dodao da "slobodan može biti pojedinac samo ukoliko je zadovoljan onim što ima" i da novac ne čini ljude srećnim.

- Ne propagiram asketizam. Naša predstava govori o tome koliko je čovek spreman da posveti svoje vreme životu drugog čoveka. To je važno pitanje - primetio je Mihalkov.

Prema njegovim rečima, "zavist je majka svih grehova", jer su "Spasitelja razapeli zbog zavisti".

- Osećam unutrašnju slobodu jer ni prema kome ne osećam zavist, a na sebi sam osetio šta znači zavideti. Osloboditi se zavisti je osnova za dostizanje bilo koje druge slobode - napomenuo je sineasta.

Foto: SPC

 

 

Prema njegovim rečima, u umetnosti je "najvažnije koliko verujemo u ono što radimo, a sve ostalo je samo rezultat toga". 

Glavna tema njegove predstave "12" je čovek spreman da presudi drugom čoveku. Međutim, kada se seti kakve su sve nepravde njemu nanete onda promeni mišljenje. Na pitanje kakvi su njegovi junaci, Mihalkov odgovara:

- To su isti oni koji sede u gledalištu. Po mom mišljenju to je univerzalna predstava, jer i onaj ko sedi u direktorskoj loži i onaj koji sedi na galeriji, može dobiti ono što želi. Zapravo je o tome koliko je čovek spreman da utroši svoje vreme, svoja sredstva, svoju snagu na drugog čoveka. Važno je koliko je čovek spreman da govori istinu, a još važnije koliko je spreman da sluša istinu - kaže Mihalkov.

Republika

Foto: SPC

 

Pred dvanaestoricom porotnika iz različitih društvenih slojeva je odluka da li će čečenskog mladića osumnjičenog za ubistvo svog staratelja, ruskog vojnika, proglasiti krivim ili nevinim. Dokazi su protiv njega, ali ne i istina.

- Ako se ne nadamo da nije sve izgubljeno, onda će zaista sve biti izgubljeno. To je opšti princip ruske umetnosti, ta katarza književnosti, poezije i pozorišta. Tuga i očaj su smrtni grehovi - napominje Mihalkov.

Predstava 12 premijerno je odigrana 2021. u Boljšom teatru., a publika u Narodnom pozorištu u Beogradu ju je dočekala i ispratila na nogama.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading