TAJNE IZ AVIONA: Zašto pilot i kopilot ne jedu istu hranu pre leta?
Sigurnost putnika u avio saobraćaju gotovo je u potpunosti u rukama osoblja, tako da piloti na komercijalnim letovima moraju poštovati određene stvari.
Piloti najčešće mogu da biraju kopilota s kojim bi da lete, a pri izboru im je uvek i osoba s kojom nikako ne žele da dele kokpit. Ipak, neka pravila nikako ne smeju da prekršite, a jedno od njih je da pilot i kopilot pre leta ne smeju da jedu istu hranu.
Iako je pravilo na prvi pogled čudno, za njega postoje jako dobri razlozi, a oni su, naravno, sigurnosne prirode. Na primer, ako nešto pođe naopako s obrokom jednog pilota i on se otruje hranom, drugi pilot neće doživeti istu sudbinu i moći će da preuzme upravljanje avionom.
Važno je dodati da ta praksa nije propisana zakonom, ali je donose same avionske kompanije kako bi što bolje zaštitile svoje putnike. Takođe, pilotima se savetuje i izbegavanje određene hrane pre leta, poput sirove ribe.
Trovanje hranom na letovima je retkost, ipak, zabeleženi su neki slučajevi. Najpoznatiji je onaj iz 1982. godine, kad se pokvarenim pudingom otrovalo čak 10 članova posade uključujući pilota i kopilota, a da stvar bude gora, reč je bila o prekookeanskom letu Njujork – Lisabon.
Ipak, čak i tada piloti su zadržali pribranost i uspeli da se vrate u Boston, a s obzirom na današnju praksu konzumiranja hrane pre leta, gotovo je nemoguće da se oba pilota otruju hranom.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)