Želite dobro pamćenje u starosti? Jedite OVO u većim količinama!
Ljudi koji jedu više pečurki imaju 50 odsto manje verovatnoće da u poznim godinama obole od blagih kognitivnih problema, kao što su oštećenje jezika, pamćenja ili vida.

Stariji ljudi koji jedu više od dve porcije pečurki nedeljno, oko 300 grama ili pola tanjira, imaju čak 50 procenata niži rizik od blagih kognitivnih oštećenja u starosti.
- Smatra se da je to zato što sadrže ergotionein, moćan antioksidans koji se nalazi u skoro svim vrstama gljivica - kaže dr Arvin Čeja, viši istraživač na Nacionalnom univerzitetu u Singapuru, čiji su stručnjaci zaslužni za ovo otkriće.
- Ergotionein je jedinstveni antioksidans sa protivupalnim dejstvom koji ljudski organizam ne može da obnavlja, ali se može nadoknaditi hranom. Jedan od najboljih izvora tog antioksidansa su gljive - kaže Čeja.
Istraživanje je pokazalo da nedostatak tog antioksidansa kod starijih ljudi može biti povezano sa zaboravnošću i smanjenim sposobnostima kad je reč o jeziku, pažnji i vizualnim sposobnostima, piše Biznis Insajder.
Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama:
Facebook,
Instagram,
YouTube,
TikTok,
Telegram,
Vajber.
Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa
Google Play i
Apple AppStore.
Komentari (0)